Socialistisk Arbejderavis
Nr. 236 – 24. november 2004 – side 11
Interview med Morten Homann
EU-forfatning: "Det er ikke venstrefløjens kop te"
Klaus B. Jensen
I løbet af det kommende år skal vi til stemmeurnerne for at tage stilling til den nye EU-forfatningstraktat. I SF har man allerede taget hul på afstemningen, SF’s holdning til traktaten afgøres nemlig ved en urafstemning blandt medlemmerne. Socialistisk Arbejderavis har talt med Morten Homann, der er medlem af folketinget for SF om forfatningstraktaten, det nationale kompromis og SF’s urafstemning
Hvordan forholder du dig til det nationale kompromis, som SF har indgået med regeringen?
Jeg synes, man kommer lidt til at se bort fra, at der ligger en forfatningstraktat bag, som i mine øjne og i venstreorienteredes øjne i hele Europa trækker EU i den forkerte retning. Så det er ikke noget plaster på såret, det retter ikke op på de problemer, der er med forfatningstraktaten.
Men hvad er det der er galt med traktaten?
Jeg synes, det gør EU til en dårligere ramme for venstrefløjen. Jeg er ikke modstander af EU, jeg har før stemt ja til traktater – men især på tre områder er der problemer. For det første omkring liberalisering, hvor de borgerlige har fået sat et meget klart fingeraftryk i retning af, at der skal liberaliseres mere også på nogen af de centrale områder som sundhed og uddannelse. For det andet i forhold til oprustning, hvor der bliver skrevet en forpligtigelse ind om, at det enkelte land skal opruste. Det tredje område er omkring demokrati, hvor svaret på den stigende skepsis i befolkningerne i EU er, at man laver en smutvej uden om demokratiet, at man kan overfører flere beslutninger til flertalsafgørelser, uden at skulle spørge befolkningerne først. Og det synes jeg er et grundlæggende demokratisk problem.
Hvilke konsekvenser vil traktaten få for den enkelte dansker?
Jamen, det vil betyde at man får langt mindre indflydelse på EU-udviklingen, at man ikke skal til folkeafstemning hver gang, EU skal have nye kompetencer. Det vil selvfølgelig få betydning for hele Europa, hvis vi skal til at bruge flere kræfter på at opruste, både økonomisk, velfærdsmæssigt og selvfølgelig også i forhold til vores sikkerhed. For det tredje, at vi vil se at det pres, der har været på f.eks. den kollektive trafik, hvor der skal mere privat initiativ ind og tingene skal udliciteres, og det vil også sprede sig til nogen af de virkelig følsomme områder som uddannelse og sundhed.
Med den nye traktat vil den nyliberale politik altså få bedre vilkår?
Det vil den helt sikkert, og jeg er på ingen måder forundret over, at Anders Fogh og hans kolleger i resten af Europa er glade for den traktat, for det er borgerlige regeringer, der har skrevet den, og de har selvfølgelig også lavet borgerlig politik, og det er klart at det ikke er venstrefløjens kop te det her.
Traktaten er til urafstemning blandt SF’s medlemmer i øjeblikket, hvordan tror du det vil se ud for EU-modstanden, hvis SF ender op med at anbefale et ja til traktaten?
Jeg tror ikke det vil gøre den store forskel for EU-modstanden, men for mig og se handler det ikke om EU-modstand, det handler om hvad for et slags EU, vi skal have. For mig og se vil det gøre EU klart ringere set med venstreorienterede øjne, og det vil gøre det klart sværere at få venstreorienterede, grønne og socialdemokratiske partiers ideer om, at man skal have et Europa med mere vægt på miljø, sociale hensyn osv. ført ud i livet. Det er jo også derfor, at der er mere modstand blandt centrum/venstrepartier i Europa end over for nogen anden traktat siden midten af 80’erne.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe