Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 236 – 24. november 2004 – side 15

Fallujah til debat

Følgende er uddrag fra en maildebat i netværket for global retfærdighed på Roskilde universitets Center, i forbindelse med demonstrationen mod angrebet på Fallujah

Indlæg til Irak-debat

Uden at starte skulle starte med Adam & Eva tror jeg at I skyder lidt forbi målet her. Krigen skulle ikke have været startet i 2003, men når tingene nu engang er hvad de er i dag, er der næppe noget alternativ til en fjernelse af bombemænd og andre grupper som lige nu kun har som mål at sprede død og panik for at forhindre en genopbygning af Irak.

Vi er ikke uenige om at det er meget uheldigt at Amerikanerne ikke har været i stand til at styre situationen efter invasionen, men det kan vi ikke lave om på nu.

Det svarer lidt til en demonstration af utilfredsheden med at vi er medlemmer af EU, i stedet for at fokusere på hvordan vi får EU til at fungere optimalt, når et flertal nu har besluttet at deltage.

Det er for let at stille sig op og sige at det hele er noget lort. Hvis der skal afholdes et valg som kan hjælpe processen videre, hvad er så jeres alternativ til at skabe orden i kaos? Lad være med at sige at alle udenlandske tropper skal hjem nu, for det vil kun føre til en borgerkrig, som ingen af jer er parate til at acceptere et ansvar for.

Det værste ved det her er at Danmark valgte side i 2003, og det ansvar må vi nu se i øjnene er svært at håndtere, for vi har fjernet det eneste som holdt det irakiske samfund sammen og forhindrede strid mellem forskellige religiøse og etniske grupper.

Det var nemlig Sadam Husseins styre. Tænk lige over det et øjeblik. Vores mulighed for at vælge noget som helst har vi deponeret hos George W. Bush i 2003. Siden da har vi redet på ryggen af et vildt dyr som vi ikke har nogen kontrol over. Og det er de fleste, om ikke alle, kriges natur: Det er nemt at starte krig, men det er meget vanskeligt at styre eller standse krig. Det burde vores regering og præstestyret i Dansk Folkeparti have tænkt på da de stemte i Folketinget.

Så en demonstration som den annoncerede er efter min menig ikke på sin plads lige nu. Men måske når støvet har lagt sig og vi kan se hvad der er sket i Falluja. En ting er at det kan være nødvendigt hvad der sker lige nu, en anden ting er hvor godt Amerikanerne løser opgaven. Jeg har ikke store tanker om deres evner til at fare med lempe.

Mvh Morten Rasmussen

Hej Morten

Efter min mening er det vigtigt at diskutere hvad der sker i Irak.

Men hvis man skal tage diskussionen op mener jeg det er vigtigt at slå nogle ting fast. Modstanden i Irak er meget mere end nogle enkelte fanatiske terrorister. Modstanden i Irak er dybt forankret i befolkningen, over 80 % af den Irakiske befolkning vil af med besættelsesmagten. Tallet er fra en gammel meningsmåling som jeg ikke i skrivende stund har kilde på, men jeg tror tallet i dag er endnu større. Og så vil jeg lige spørge når du skriver

”når tingene nu engang er hvad de er i dag, er der næppe noget alternativ til en fjernelse af bombemænd og andre grupper som lige nu kun har som mål at sprede død og panik for at forhindre en genopbygning af Irak.”

Hvem er det der spreder død, panik og ødelæggelse ?? Amerikanernes besættelse har nu kostet 100.000 irakere livet. Samtidig er 70 % af befolkningen arbejdsløse for slet ikke at nævne torturen i fængslerne.

Til det med at der bliver borgerkrig og splittelse hvis amerikanerne rykker ud...

De oplæg jeg har hørt af repræsentanter for modstanden i Irak siger: at det er amerikanerne der håber på borgerkrig og det er den amerikanske og Israelske efterretningstjeneste der sprænger bomber ved moskeerne for at skabe splid blandt irakerne.

I øvrigt mener jeg at det er helt forfejlet at tale om, at der hele tiden har været en slumrende etnisk konflikt under overfladen i det irakiske samfund. – ”for vi har fjernet det eneste der holdt det irakiske samfund sammen og forhindrede strid mellem forskellige religiøse og etniske grupper.” – jeg trækker ikke citatet frem for at slå dig i hovedet, men fordi det svarer til det billede medierne skaber. Men når det er sagt, så mener jeg ikke det har noget med virkeligheden at gøre – Irak har, så vidt jeg ved, aldrig været præget af etniske konflikter – altså konflikter mellem forskellige grupper. Tværtom har konflikterne været mellem Saddams regime og forskellige undertrykte grupper. I dag er billedet i hvert fald klart – det er ikke etniske grupper der slås mod hinanden – men derimod en modstandsbevægelse der i stadig stigende grad samler befolkningen i kampen mod en besættelsesmagt!

I forlængelse heraf bliver det også lettere at gennemskue spørgsmålet om ansvar – som du siger det: ”krigen skulle ikke have været startet i 2003, men når tingene nu engang er hvad de er, er der næppe noget alternativ til” ... (til angrebet på Fallujah) og ”det værste ved det her er at Danmark valgte side i 2003, og det ansvar må vi nu se i øjnene ...” – jeg er helt enig i at vi må løfte ansvaret for at have været en del af krigen – men det ansvarlige ville være at trække de danske tropper hjem, stoppe besættelsen, og lade Irakerne styre deres eget land, fremfor at fortsætte besættelse.

Og til sidst til dem der siger at irakerne ikke har evnerne til at bestemme over deres eget land så mener jeg, at det i bund og grund er et racistisk argument. Der er jo ingen i Danmark der vil acceptere at tyskerne var her i DK fra 1940 – 1945 fordi vi ikke havde evnerne til at bestemme i over vores egen hverdag og vores eget liv ...

Summa summarum, virkeligheden i Irak er at landet er præget af borgerkrig – en krig mellem en modstandsbevægelse og en besættelsesmagt og kollaboratører. Borgerkrigen er altså en realitet den dag i dag, på grund af, og ikke på trods af besættelsesmagten. Der er ingen der kan sige hvad der sker hvis tropperne bliver trukket ud, men muligheden for fred vil i det mindste være der, i modsætning til i dag.

Jesper Juul Mikkelsen

Flere artikler fra nr. 236

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2067 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside