Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 237 – 12. januar 2005 – side 9

Irak A/S (Pratap Chatterjee: "Iraq, Inc. – a profitable occupation")

Jakob Nerup

Ny bog afdækker hvilken god forretning, besættelsen af Irak er. Den amerikanske kongres besluttede i september 2003 at bevilge mere end 500 milliarder kroner til besættelse og genopbygningen af Irak. En meget stor del af disse penge er endt i multinationale selskabers lomme med amerikanske Halliburton og Bechtel som de værste snyltere. Men driftige amerikanske og udenlandske firmaer tjener på alt i Irak, lige fra maling af skoler over servering på hotellerne til udliciteringen af demokratiet. De eneste, som ikke får andel i pengene, er irakerne.

Pratap Chatterjee, amerikansk prisbelønnet journalist og leder af Corpwatch.org, har skrevet bogen ”Iraq, Inc. – a profitable occupation”. Den blotlægger historierne om malkningen af besættelsen, fortalt af irakiske skolelærere, pakistanske tjenere, amerikanske truckere og embedsmænd fra besættelsesmagten. Det er historien om en systematisk malkning af amerikanske skatteydere gennem svindel og lukrative aftaler mellem det amerikanske militær og multinationale firmaer, ledet af ex-politikere.

Hallibuton kostede de amerikanske skatteydere 24 milliarder i 2003. Firmaet var ledet af USA’s vicepræsident Dick Cheeny indtil 2000. Halliburton leverer alle slags ydelser til det amerikanske militær. lige fra transport til servering af mad til de 140.000 soldater. Og det er en fed forretning. Et måltid mad hos Halliburton faktureres gerne til dobbelt pris og ofte mere end dobbelt så mange måltider, som der faktisk serveres. Og maden serveres hverken af irakere eller amerikanere, men af kontraktarbejdere fra Bangladesh, Indien og Pakistan, som arbejder for 150 $ om måneden og er ansat af en kuwaitisk underleverandør. En amerikaner skal have tusind dollars, og irakerne får ikke arbejde, for dem kan man ikke stole på.

Halliburton har allerede tjent mere end 2 milliarder dollars på transport i Irak. Store kolonner af lastbiler kører rundt i Irak. Og tit er de tomme. En trucker, David Wilson fra Florida, fortalte Prattap Chatterjee, hvordan en konvoj af 28 store lastbiler kørte fra Kuwait til Bagdad, hvoraf de 27 var tomme. Men Halliburton blev betalt rigeligt pr. lastbil, så indholdet var ligegyldigt.

En anden stor aktør i Irak er Bechtel, som skulle stå for genopbygningen. Den har irakerne dog kigget langt efter, og hvis den er kommet, så duer det ikke. Batol Mahdi Hussain, leder for en pigeskole i Bagdad, fortæller den groteske historie om ”istandsættelsen” af skolen. UNICEF havde allerede malet skolen og sat vifter op, men malede det over og erstattede vifterne. Nu falder malingen af og vifterne virker ikke. Toiletterne var også erstattet, men nu skulle det hele køre på pumper og elektricitet. Problemet er blot, at elektricitet er der kun få timer af i Bagdad, og pumpen er gået i stykker, så nu stinker der.

Et andet kapitel i bogen fortæller om privatiseringen af selve den militære besættelse, hvor flere og flere opgaver udliciteres til lejesoldater. Danske Group4Falck er en af aktørerne, som tilbyder 2 bevæbnede vagter i 24 timer for 6106 $ om måneden, hvoraf de to irakiske vagter ville få 10 %. Eller hvordan cykelfirmaet Bjarne Riis’ hovedsponsor CSC, som er ejer af DynCorp, der er verdens største firma for lejesoldater, hvis praksis er under anklage for vold og udnyttelse af prostitution.

I lyset af det kommende ”såkaldte” valg i Irak er Prattap Chatterjees historier om udliciteringen af medier, lokale råd og selv den nye regering helt grotesk. For hundrede af millioner af dollars skal amerikanske firmaer med præster, forretningsfolk og fallerede politikere i spidsen opbygge et demokratisk Irak. I den udstrækning, de overhovedet bevæger sig udenfor de beskyttede områder, skaber de alene frustrationer omkring sig, fordi de ingen reel magt overgiver til irakerne selv, men blot trækker formelle strukturer ned over hovedet på de fremmødte.

Pratap Chatterjee har lavet en velskrevet bog, hvor irakere, pakistanere, amerikanere og mange flere selv fortæller historierne om udplyndringen af amerikanske skatteborgere og af Irak. Og den groteske og absurde fortælling underbygges af mange facts og tal. Læs den og få yderligere argumenter mod besættelsen.

Pratap Chatterjee, ”Iraq, Inc. – a profitable occupation”, Seven Stories Press, New York,. Bestilles på Modstand.org for 100, kr.

Flere artikler fra nr. 237

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2591 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside