Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 237 – 12. januar 2005 – side 202

Tillæg 26.1.05: Lykketoft

Dårlige meningsmålinger eller dårlig politik

Jakob Nerup

Ifølge meningsmålingerne står Socialdemokraterne til at få et meget dårligt valg. Procenterne svinger mellem 23 og 27 %. Men der er langt til Venstres 30-32 % eller de 35 % fra EU-valget i juni.

Det store spørgsmål er så, hvorfor Socialdemokraterne ikke klarer sig bedre, når Foghs regering så åbenlyst ødelægger det socialdemokratiske velfærdssamfund og angriber de solidariske værdier.

I medierne fokuserer de på valget som en “præsidentvalgkamp”, hvor det alene handler om Fogh og Lykketoft som personer. Og, konstaterer medierne, så har Lykketoft allerede tabt den kamp. Han mangler udstråling, skarphed og klare værdier. Den karakteristik kan man ikke være uenig med, men det forklarer kun meget lidt, fordi langt de fleste stemmer på partier og ikke statsministerkandidater.

En anden forklaring fra medierne handler om, at Venstre er meget smartere til at sælge sine budskaber og levere valgløfter. Det rummer en vis sandhed, fordi Venstres valgløfter til forveksling ligner Socialdemokraternes, hvor uddannelse, de gamle, sygehusene og miljøet sættes i forgrunden. Og det er kernespørgsmål for os vælgere. Men det forklarer ikke, hvorfor det så er Venstre, som løber med vælgerne.

Tværtimod peger det på problemets kerne, nemlig det politiske. At Socialdemokraterne ikke vil være et politisk alternativ til Venstre. På de store spørgsmål om forsvaret af velfærden, racismen, krigen og de menneskelige værdier har Socialdemokraterne overgivet sig til nyliberalismen. De har deltaget i masser af nedskæringer på skoler, sygehuse, plejehjem, bistandshjælp og andre velfærdsområder. De har taget privatisering og udlicitering til sig. I praksis er det svært at skelne mellem en Venstremand og en Socialdemokrat, når det gælder økonomi og budgetter i stat, amt og kommune.

I værdikampen forsøger de at være lige så umenneskelige og reaktionære som Venstre, når det gælder samfundets svageste. De deltager i hetzen mod muslimer, indvandrere og flygtninge. De er med til at kræve hårdere straffe og støtter dobbeltstraf til indvandrere med udvisning og  særlige straffeforanstaltninger. Deres vedvarende støtte til krigen mod Afghanistan og besættelsen af Irak placerer dem som halehæng til Fogh i stedet for som et alternativ. Socialdemokraterne har lagt sig i det borgerlige, moralske spor, som fokuserer på individets eget ansvar i modsætning til den kollektive solidaritet.

Alligevel er der en meget væsentlig forskel. Nemlig vælgernes forhåbninger. De som stemmer på Socialdemokraterne ønsker mere velfærd og en solidarisk samfundsmodel. De forventer, at Lykketoft trækker i en anden retning, fordi Socialdemokraternes basis er den almindelige lønmodtager. Det ved Lykketoft, så derfor kan han presses at fagbevægelsen, studenterne og bevægelsen til en mere solidarisk politik.

Billedtekst:
I medierne fokuserer de på valget som en "præsidentvalgkamp", hvor det alene handler om Fogh og Lykketoft som personer. Og, konstaterer medierne, så har Lykketoft allerede tabt den kamp – på trods af sit nye image uden skæg og briller.
Billede: Maleri af Lars Andersen

Flere artikler fra nr. 237

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1327 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside