Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 237 – 12. januar 2005 – side 304

Tillæg 3.2.05

“... mennesker og miljø står højere end hensynet til virksomheder og penge”

Pernille Rosenkrantz-Theil er spidskandidat for Enhedslisten i København.

Hvad brænder du for politisk?

At vi omfordeler verdens ressourcer. På kort sigt betyder det, at ulandsbistanden skal hæves. På længere sig så jeg gerne, at der blev indført et internationalt skattesystem.

I vores egen andedam er arbejdsløshed et af de helt store problemer. Det samme er stressniveauet for dem på arbejdsmarkedet. Lad os derfor fordele arbejdet mellem os, sådan at de 2,9 mio. mennesker, der er på arbejdsmarkedet, ikke stresser rundt samtidig med at 800.000 står uden for arbejdsmarkedet.

Desuden ligger frigørelse og frisind mig meget på sinde. Retten til at uddanne sig til det, man har lyst til. Seksuel frigørelse. Retten til at stifte familie uanset seksualitet. Kønsmæssig ligestilling og frigørelse. Kulturel mangfoldighed.

Hvordan ser socialismen ud anno 2005 for dig – hvilke spørgsmål skal den stille, og hvilke svar skal den give?

Et socialistisk samfund er for mig et mål – en idé om en anden måde at indrette sig på. Et mål, der gør det muligt at navigere i den daglige politik. I få ord kan socialismen beskrives med disse ord: Solidaritet, fællesskab, nærhed, mangfoldighed, tillid, projektarbejde globalt fællesskab, frigørelse økologi og lighed ... ord som står i modsætning til disse ord: egoisme, individualisme, centralisme, fremmedfjendskhed, national selvtilstrækkelighed, tavleundervisning, kontrol, ligusterhæk, forurening, ulighed.

Hvor gør du og Enhedslisten en forskel i den verden vi lever i?

I Enhedslisten er vi i stand til at sætte en langsigtet dagsorden – ikke bare én, der retter sig frem mod næste valg. På den måde har venstrefløjen eksempelvis sat miljøet på dagsordenen. I første omgang blev venstrefløjen opfattet som originaler, der sad i skrædderstilling og spiste biodynamiske grøntsager. Men i dag er der ikke et parti med respekt for sig selv, der ikke på den ene eller den anden måde har taget stilling til miljøproblemerne.

På samme måde har Enhedslisten i årevis gjort opmærksom på, at de allerstørste og rigeste selskaber ikke betaler skat. De første år var der ingen, der lyttede og ingen, der ville stille noget op. I dag er den problematik noget, som andre partier også tager stilling til, og i hvert fald påstår, at de vil gøre noget ved.

Så selv om vi er små, er vi i stand til at dyrke politiske dagordener vedholdende, og dermed effektivt i længden.

Hvordan ser dit idealsamfund ud, hvis du skal beskrive det helt kort?

Det er samfund præget af lighed – altså at alle får deres del af samfundets ressourcer, og alle deltager i at udvikle og producere det, vi har behov for. Det er et samfund, hvor hensynet til mennesker og miljø står højere end hensynet til virksomheder og penge.

Ikke mindst er det et samfund, hvor staten blander sig uden om, hvordan mennesker vælger at indrette deres liv. Staten skal kun sørge for at ressourcerne er fordelt ligeligt, at forureningen ikke tager overhånd og at der findes domstole og politi. Derudover skal staten trækkes tilbage.

Demo 05.02

i Århus og København:

Stop besættelsen af Irak – Danske tropper hjem

Se mere på: www.socialister.dk

Flere artikler fra nr. 237

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
DK: Folketingsvalg 2001-2010

Siden er vist 1089 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside