Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 238 – 10. februar 2005 – side 1

Modstand mod Fogh – Demo 19.3

Jesper Juul Mikkelsen

Stop besættelsen – Tropperne hjem

Den 5. februar krævede 4.000 demonstranter de danske tropper hjem fra Irak. Jesper Juul Mikkelsen giver her en stemningsrapport.

Vi var nogle stykker fra ISU, der kom på Christianshavns Torv allerede før klokken tolv, hvor vi begyndte at gøre vores materialer klar. Vores skilte med “Støt den Irakiske modstand“ og “Stop krigen – vælt Fogh“ skabte en del opsigt, og vi kom i snak med en hel del mennesker. En ældre dame kom over og spurgte, hvad vi lavede? Hun fortalte, at hun havde været medlem af Socialdemokratiet hele sit liv, “men den var helt gal“, som hun sagde, “når medierne fortæller, at Venstre har taget socialdemokraternes mærkesager, er virkeligheden nok mere, at Socialdemokratiet er blevet borgerlig."

Ved halv et tiden var vi stadig ikke mere end 40 – 50 stykker på pladsen, på trods af at en flok SUF’ere var mødt op for at “slå Fogh af tønden“. De fremmødte begyndte at spørge sig selv, om budskabet var nået langt nok ud. Der havde jo ikke været nogen plakater til at opreklamere med, og løbesedlerne var jo kun kommet i sidste øjeblik. Men lidt før kl. et begyndte folk at strømme op fra metroen. I løbet af 15 minutter var pladsen så fyldt, at det var svært at mase sig vej igennem. Talerne startede, og specielt Søren Søndergård gik klart igennem.

Han startede sin tale på denne måde:
Den 4. september 1967 bragte New York Times en artikel om det netop overståede valg i Sydvietnam. Artiklen beskrev hvordan der “på trods af Vietcongs terroristiske kampagne for at forstyrre valget“ angiveligt havde været en stor valgdeltagelse og de amerikanske myndigheder udtrykte tillid til at modstandskampen nu var knækket.

Jeg ved ikke, hvorfor jeg kommer til at tænke på den artikel, når jeg hører George W. Foghs reaktioner på søndagens valg i Irak. Men jeg ved, at få måneder efter valget i Sydvietnam kom Tet-offensiven, hvor befrielsesfronten trængte den amerikanske besættelsesmagt i defensiven og få år efter var USA tvunget til at opgive sin besættelse af Vietnam.

Efter talerne blev folk opfordret til at tage plakater, som opreklamerer den internationale demonstration 19. marts, med hjem. Efter kort tid var de 500 plakater, vi havde taget med, blevet fordelt, støttebadgene var udsolgt, og mange måtte gå forgæves. Herefter gik ca. 3000 i demonstration til den Grå Hal på Christiania. Overordnet kan man sige, at demonstrationen dels var vigtig, fordi den fik sat krigen på dagsordenen i valgkampen. Men nok så vigtigt beviste den over for alle, at der stadig er mange, der vil demonstrere mod besættelsen af Irak. Dette giver os mulighed for i de kommende måneder at genopbygge krigsmodstanden – et faktum, der på sigt kan blive langt vigtigere end hvem, der fik flest krydser på valgdagen.

Flere artikler fra nr. 238

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2416 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside