Socialistisk Arbejderavis
Nr. 238 – 10. februar 2005 – side 5
World Social Forum 2005
Bevægelserne mødtes i Brasilien
Chris Harman
World Social Forum mødtes for femte gang i slutningen af januar. Aktivister havde meget at debattere, fortæller den engelske socialist Chris Harmann.
Op mod 200.000 mennesker marcherede gennem gaderne i Porto Alegre i Brasilien, da World Social Forum (WSF) opnåedes onsdag d. 26. januar.
Størrelsen af og entusiasmen i demon-strationen var et tydeligt bevis på den vækst, bevægelsen mod neo-liberalisme og krig har fået gennem de sidste 5 år.
Endnu engang var der samlet en masse forskellige grupper og enkeltsags kampagner – indfødte folk fra Ecuador og Bolivia, fagforeningsfolk fra Sao Paulo og Buenos Aires, modstandere af miljøets ødelæggelser gennem drivhusgasserne, afrikanske bevægelser mod gæld, kvinde-bevægelser, grupper af bøsser og lesbiske, og mange flere.
Der er meget at debattere i Latinamerika. Kontinentet har set masse aktioner af folk fra neden vælte tre neo-liberale regeringer – i Ecuador, Bolivia og Argentina – og forhindret et højrefløjs kup mod de reformer, som Hugo Chavez regering gennemfører i Venezuela. I Brasilien er præsident Lulas Arbejderparti gået tilbage, efter at have løbet fra løfter, det kom med fra før valget for kun to år siden, og hvor regeringen har angrebet pensionsrettighederne og støttet arbejdsgiverne i en bitter konflikt mod strejkende bank-ansatte. Endelig så fandt det falske valg i Irak sted under forummets afholdelse.
Desværre, da det kom til disse em-ner, så var der en tydelig kontrast til atmosfæren under sidste års World Social Forum, der da fandt sted i Mumbai i Indien. Det begyndte dengang med talere som Arundhati Roy, der anklagede den amerikanske imperialisme og dens angreb på Irak og dens krig mod verdens fattige. Men hovedorganisatorerne i Porto Alegre er tæt på Lulas regering, og forsøgte at undgå sådanne general-iseringer.
Møderne var organiseret sådan, at de, der var aktive omkring særlige emner og kampagner i stor ud-strækning blev holdt adskilt fra dem, der var aktive i andre.
Det første store møde på forum-met startede med Lula som hoved-taler. Det var forventet, at han ville lancere en plan i Brasilien mod Verdens fattigdom. Men det meste af hans tale var helliget forsvaret af hans regering mod kritik fra venstre-fløjen. Derefter fløj han til World Economic Forum i Davos i Schweiz, hvor de rigeste milliardærer, de største investorer og regeringsledere mødtes, kort sagt dem, der er ansvar-lige for verdens fattigdom.
Den brasilianske sociolog, Emir Sadar, som var en af initiativtagerne til World Social Forum, talte imod „fragmentationen af temaer og debatter. Imens forummet lægger vægt på underordnede spørgsmål, er der ingen vigtig debat over det mest presserende emne – kampen mod krig og mod imperisk hegemoni i verden.“
Det stod klart, at det store flertal af græsrødder og unge aktivister begreb, at disse var de centrale spørgsmål. Når man gik igennem forummet, kunne man igen og igen se røde flag, Che Guavara T-shirts, plakater og bannere, der anklagende vendte sig imod Bush’s overfald på Irak, brochurerne fra den koreanske gruppe „All Together“ med opfor-dringer til at støtte den verdens-omfattende aktionsdag imod krig.
Alle steder var der en entusiastisk respons til råb som „Nao la guerre“ (Nej til krig), „Bush, Blair Assassinos“ (Bush og Blair er terrorrister) og „Viva, viva, Palestine“. Og forummet for de sociale bevægelser, der mødtes side om side med WSF, tilsluttede sig opfordringen til den verdensom-spændende demonstrationsdag d. 19. marts, som det blev besluttet af European Social Forum i London sidste år. Indtil nu er der planlagt protester på denne dag i 23 lande.
Kommentar af Chris Harman
Oversat af Peter Iversen
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe