Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 239 – 2. marts 2005 – side 3

Kvindekamp og klassekamp

Hvad skal vi med den 8. marts?

Eva Dam

Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag. Kvinder samles i hele verden, og står sammen. Men står sammen om hvad? Engang var det for at kæmpe for en stemmeret. Det er snart 100 år siden, at kvinder fik stemmeret i Danmark. Går det ikke meget godt med kvinder, ligestilling og ligeløn?? Er denne dag kun for gamle rødstrømper, og kvinder der hader mænd. Nej! der er stadig brug, for en kampdag. Der er brug for, vi fortsat sætter fokus på kønnenes indbyrdes magtforhold og muligheder på arbejdsmarkedet. Det er ikke kvinderne, der sidder som borgmestre og indenfor magtfuld topledelse.

Der er, 8 gange så mange mænd som borgmestre og amtsborgmestre. I 2002 var der 4 % kvinder i topledelse, mod 96 % mænd... Kvinder er stadig lønnet op mod 10 % lavere end mænd i tilsvarende stillinger.

På 10 år er antallet af kvindelige ledere dog næsten fordoblet, så udviklingen går den rigtig vej, men kvinder udgør stadig kun omkring 11 % af direktørerne. En ny undersøgelse fra handelsskolen dokumenterer, at kvinder på toppen er guld værd for firmaerne. Desværre viser samme undersøgelse, at der er færre kvinder i bestyrelserne i de danske virksomheder.

Vi kvinder skal blive bedre til at kommunikere, hvad vi kan og hvad vi er værd.
Bryde ud, og ikke sammen... Virksomheder skal aflive myten om, at det kan være ligefrem skadeligt at ansætte kvinder i toppen.

Der bliver i dag stillet store krav til kvinder, og kvinder stiller store krav til sig selv. Hvis kvinder ønsker at tage del i arbejdslivet, betyder det nødvendigvis, at de må opgive noget ansvar for hjemmet. Mange kvinder bukker under for presset, fordi de vil være superkvinder, og fordi det stadig ligger indbygget i vores kultur at fastholde og værne om gamle traditioner med, at kvinder tager sig af børn og hjem, samtidig med at vi jo er et demokratisk samfund med ligeberettigelse, hvor kvinder på lige fod med mændene er udearbejdende. Det er ikke ideen med ligestilling!

Der er brug for en nuanceret debat – en debat, hvor også mændenes ligestillingsvilkår tages op, og hvor magtforholdene både på arbejdsmarked og i hjemmet revurderes.

Der er brug for, at ligestillingskampen bliver en fælleskamp. Ligestilling betyder lige muligheder for begge køn. Mange kvinder verden over har brug for den fælleskamp.
100.000 kvinder er ofre for handel, millioner af kvinder udsættes for vold, og hvert minut dør en kvinde i forbindelse med graviditet eller fødsel. Hver dag smittes ca. 7000 kvinder med hiv og hvert år mangler 200 millioner kvinder effektive præventionsmidler.

Så hvad skal vi med 8. marts? Vi skal stå sammen om at være kvinder, vi skal sige nej til at kunne det hele alene, og ja til at kunne det hele sammen med mændene.Der er nok at kæmpe for og imod.
Så længe leve den 8. marts, en dag for fællesskab og refleksion.
Kilder : Sex og samfund, Dansk statistik og Politiken.

Eva Dam er Fællestillidsrepræsentant i BUPL afd. 1

Flere artikler fra nr. 239

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Eva Dam

Siden er vist 2278 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside