Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 239 – 2. marts 2005 – side 6

Sue Townsend: "Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction"

Adrian Mole er tilbage

Alexander Lassithiotakis

I starten af januar var jeg i London, og lufthavnens boghandel bød på et gensyn med en af de skæggeste karakterer, jeg nogensinde har mødt. De fleste andre på min alder kan sikker huske Sue Townsend’s bøger om den bumsede teenager, og alle hans problemer med livet, kærligheden og dagligdagen. Jeg havde egentlig ikke penge til bogen – havde faktisk allerede købt flere bøger i London til mit studie, og havde lovet mig selv ikke at bruge flere penge. Det løfte måtte jeg dog hurtigt bryde, for pludselig stod jeg der med “Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction“ i hånden. Efter meget kort betænkningstid glemte jeg alt om min saldo og smækkede mit visakort frem på disken.

Det viste sig at være en fantastisk beslutning. Da jeg kom hjem lod jeg simpelthen være med at åbne de breve, banken sendte mig, og lod mig opsluge af bogen. Det viste sig at Townsend faktisk har skrevet adskillige andre bøger om Adrian Mole. Den her er, så vidt jeg kan regne mig frem til, den syvende i rækken, og Adrian er blevet 32, og endnu mere utroligt – far til to! Bogen starter den dag i oktober 2002, hvor Blair fortæller det britiske parlament om beviserne for Saddams besiddelse af masseødelæggel-sesvåben – våben, der indenfor 45 min er klar til at ødelægge så langt væk som Cypern. Adrian skriver selvfølgelig straks et takkebrev til Blair; han havde nemlig lige bestilt en rejse til Cypern for ham og hans ældste søn. Adrian beder samtidig Blair om at videresende beviserne til rejseselskabet, så han kan få sit depositum tilbage.

Resten af bogen følger vi Adrian gennem 2003. Dermed er rammen klart politisk. Læseren får, gennem Adrians fantastisk naive og spidsborgerlige øjne, lov til at genopleve alle årets højdepunkter; fra de store demonstrationer 15. februar, hvor Adrian selvfølgelig overraskes over, hvor almindelige flere af antikrigs-aktivisterne ser ud, til Bagdads fald, og besættelsesmagtens voksende problemer med at kontrollere landet. Men det er ikke bare de store overskrifter, der gør den politisk; bogens egentlige styrke er den måde, Townsend formår at spejle så mange af tidens tendenser. Derved bliver bogen en fabelagtig samfundssatire.

Men bogen er ikke først og fremmest en politisk bog; derimod er den mest af alt en hylende morsom fortælling om Adrians problemer og oplevelser. Et af de helt store temaer, er den meget dominerende og hysteriske kæreste, som Adrian gør mange tilløb til at slå op med, samt overvejelserne om, hvordan han skal komme i kanen med hendes lækre søster. Desuden byder bogen på dræber-svaner, kreditkort og galoperende gæld, Adrians forældre og deres eksperimenter med monogam livsførelse, surround-systemer der spiller for højt til at blive tændt i en lejlighed, samt statsministre der vedblivende glemmer at fremsende beviser for masseødelæggelsesvåben. Det bedste ved det hele er, at man faktisk ikke behøver at kunne huske de andre bøger, selvom der enkelte steder er ekstra humor til dem, som kan; fx da Adrian tager til fest med sine gamle klassekammerater og lærere – Adrian har stadig stærke følelser for Pandora, men tør stadig ikke fortælle hende det. Adrian skriver stadig kun lorte-digte, selvom han stadig er overbevist om det modsatte. Til gengæld inspirerer han ved at finde på nye måder at bruge mangofrugter på når man er i bad.

Townsend’s bog er en karikeret og bidende satire, men hun har så mange aspekter med, at de fleste af os må føle os mere eller mindre ramt; således griner man stadig både af og med Adrian Mole, og det er nok det, der gør den så suveræn. I hvert fald må jeg konstatere, at jeg har været konstant underholdt og klukkende i over tre uger. Selvom min økonomi stadig er elendig, fortryder jeg ikke et sekund min investering. Alle antikapitalister, og andre søde mennesker i almindelighed, fortjener simpelthen at forkæle sig selv med et godt grin. Så jeg kan virkelig anbefale at få fat på bogen. Så vidt jeg kan se, er det billigste sted herhjemmefra på www.e-boghandel.dk, hvor den koster 180 kr.

Flere artikler fra nr. 239

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2695 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside