Socialistisk Arbejderavis
Nr. 239 – 2. marts 2005 – side 14
Interview med Jan Hoby, LFS, om KTO-forliget
OK 2005: Ingen grund til at åbne champagne flaskerne!
Jesper Juul Mikkelsen
På papiret ser det netop indgået OK-forlig på KTO området der tæller 570.000 offentlige ansatte en rigtig god overenskomst. Forliget garanterer bl.a. KTOs hovedkrav om at sikre reallønnen, idet der er afsat 5,6% til generelle lønstigninger de næste 3 år, og sammen med de lokal lønforhandlinger så kommer man på 9,3%.
Men Jan Hoby, medlem af forretningsudvalget i LFS, som tæller 8400 pædagoger, pædagogmedhjælper og dagplejere i Københavns Kommune og Københavns Amt, mener ikke der er grund til jubel.
- Overenskomstforhandlinger skulle handle om en omfordeling fra arbejdsgiverne til arbejderne. Men ved denne overenskomst er der ikke tale om en omdeling, men en uddeling fra arbejdsgiverne til de offentlige ansatte. De faglige ledere præsenter denne overenskomst som en af de allerbedste i mandsminde. Men set i lyset af bankernes og virksomhedernes milliardoverskud, Regeringens skattelettelser til erhvervslivet, sænkelsen af selskabsskatten, plus skattestoppet og et milliard forbrug på krigen og besættelsen i Irak, Ja så skulle Fagbevægelsen ledelser havde krævet meget mere!
- Men fagbevægelsens ledelse og store dele af venstrefløjen i fagbevægelsen accepterer de præmisser som arbejdsgiverne opstiller. Der er ingen helhedstænkning. Kun 6 stemte imod OK-forliget i BUPL’s Hovedbestyrelse; BUPL-København, BUPL-Ringkøbing og PLS, hvor imod den traditionelle venstrefløjsafdeling BUPL-Århus med DKP/ML’er i ledelsen siger Ja! Og venstrefløjen i DLF er faldet helt til patten! Siger noget om venstrefløjens tilstand i fagbevægelsen.
- Med den fagopposition og venstrefløj i fagbevægelsen behøver arbejdsgiverne ikke at frygte noget. Jeg kan godt forstå at Bankerne glæder sig! For de små lønstigninger sikrer nemlig dansk konkurrenceevne; læs profitter
- Landets to største banker, Danske Bank og Nordea, mener, at der er grund til at glæde sig over forliget. For lønstigningen er nemlig så moderat, at det ligger inden for rammerne af, hvad den kapitalistiske økonomi vil tillade.
- Lønudviklingen inden for den offentlige sektor spiller en vigtig rolle for den danske erhvervslivs mulighed for at lave profitmaksimering, men det er et forhold som ikke inddrages i den “sociale pagts“ hellig navn.
- Det er kun Finansforbundet, som i deres annoncekampagne viser at der en sammenhæng mellem bankernes megaprofitter og de bankansattes mere end rimelige krav!
- Vi har et lønefterslæb fra sidste overenskomst, som var rigtig dårligt! Og sammenholdt med at NY LØN overhovedet ikke har fungeret, Ja så skulle de generelle lønstigninger denne gang være på mindst 10% plus det samme til lokal løndannelse.
- Aftalen omkring den kommende struktur/kommunalreform er helt til grin! Her har de offentlige ansatte fået en løngaranti, men ingen jobgaranti. Men hvad fanden hjælper en løngaranti hvis du er fyret??? Endnu et markant svigt fra de faglige ledere ikke mindst KTO’s chefforhandler Forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA. De “garantier“ som de faglige organisationer har fået er bare ikke gode nok!
- Det bliver svært at få en landsdækkende NEJ-kampagne i gang ved denne overenskomst. Den fysiske, politisk, ideologiske og organisatoriske styrke er ikke til stede. Men alle der ikke vil købe Regeringens og arbejdsgivernes dagsorden og de faglige lederes konsensus skal stemme NEJ!
- Der er virkelig brug for en ny markant faglig venstrefløj, der ingen har illusioner i hverken nyliberalismen, arbejdsgiverne eller fagbureakratiet slutter Jan Hoby.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe