Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 239 – 2. marts 2005 – side 16

Et spøgelse går gennem Socialdemokratiet

Klassekampens spøgelse

Poul Erik Kristensen

Der gik et chok gennem medierne og højrefløjen i Socialdemokratiet, da Frank Jensen erklærede, at han ønsker mere klassekamp.

Frank Jensen er i duel med den meget højredrejede Helle Thorning-Schmidt om formandsposten i Socialdemokratiet.
Mange socialdemokrater, med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har for længst erklæret klassekampen for stendød.
Eller som Lotte Bundsgaard, som støtter et yderligere højreskred hos Socialdemokraterne, udtalte til Jyllands-Posten d. 21.februar: “Vi vinder ikke regeringsmagten på at være venstreorienterede og diskutere klassekamp“.
Men Frank Jensen har fuldstændig ret.
Skal Socialdemokraterne og venstrefløjen på banen igen, skal Fogh, Bendtsen og Kjærsgård udfordres gennem en aktiv kamp udenfor Christiansborg.

Socialdemokraterne tabte primært valget, fordi de sovsede rundt i små detaljer, i stedet for at fremlægge en vision om omfordeling fra de velhavende til flertallet, om retfærdighed, om offentlig omsorg og velfærd. Socialdemokraterne var ikke et alternativ til Venstre.
Fogh væltes kun ved aktiv støtte til slagteriarbejdere, der bliver ofre for den liberalistiske globalisering, støtte til hjemmehjælpere, der kæmper for medmenneskelighed, støtte til studerende, der slås mod taxameterordninger og andre forringelser.
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten må stille sig i spidsen for sådanne kampe, fordi de viser en anden vej end den Fogh vil.
Klassekampen er den eneste vej væk fra smatten på midten af dansk politik, som i øjeblikket er ved at kvæle Socialdemokraterne og store dele af SF.
Det store problem for Frank Jensen og hans – heldigvis – mange støtter i Socialdemokratiet er, at der skal et kæmpeopgør til mod den politiske linje, som har præget partiet stort set siden starten i 1870‘erne.

Den økonomiske krise gør nemlig, at der kun er ringe mulighed for at gennemføre reformer. Og et opgør med reformismen kræver en voldsom omvæltning oven i hovederne på tusindvis af tillidsfolk i Socialdemokratiet og ikke mindst i fagbevægelsen. For er der en ting, som fagtoppen absolut ikke ønsker er det klassekamp – primært fordi de ikke kan styre en aktiv arbejderklasse.
Aktive arbejdere kan blive direkte farlige for fagtoppen, fordi de kan blive tvunget væk fra de velbugnede frokostborde, hvor de forhandler med arbejdsgiverne.

Socialistisk Arbejderavis hepper på Frank Jensen som formand for Socialdemokratiet. Og vil sammen med studenter, antiglobalister og strejkende arbejdere forsøge at holde Frank Jensen og Socialdemokraterne fast på nødvendigheden af øget klassekamp.

Flere artikler fra nr. 239

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2330 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside