Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 240 – 16. marts 2005 – side 4

Interview

Krigsmodstand i den danske hær

Jesper Juul Mikkelsen

Dette er et interview med M.H., som er antikrigsaktivist og aftjener sin værnepligt i den danske hær. Han er talsmand for sin deling, og han ville godt tale med Socialistisk Arbejderavis, men pga. frygten for repressalier er han her anonym, men redaktionen er bekendt med hans rigtige navn. Vi havde os en lille snak om hæren og krigen.

Hvordan er det at være imod krigen i hæren?
Jeg havde hængt en af de der 19. marts antikrigsplakater op inde på min stue. Den fik lov til at hænge i ca. 12 timer, så blev den hævet ned af en sergent. Det er de ikke så glade for – de siger, at det betragtes som mytteri, og de talte også om, at der er en masse regler om, at man ikke må skabe en dårlig stemning inde for hæren omkrig krigen. Men de siger jo selv, at hæren skal afspejle samfundet udenfor, og når 50 % af befolkningen er imod krigen uden for kasserne, mener jeg selvfølgelig også, at der skal være krigsmodstand på kasernen. Men afslutningen på sagen blev, at jeg blev kaldt til samtale, og jeg fik en advarsel.

Hvad fortæller hærledelsen om Irak?
Det, vi får at vide om Irak, er, at Danmark og USA kun er i Irak, fordi den demokratiske valgte regering har bedt os om at være der. De lægger meget vægt på, at det er en demokratisk valgt regering, men jeg spørg dem også altid om hvilken demokratisk valgt regering, det er, de snakker om... for det er jo USA’s regering... men det køre de meget på!

De viser os også hvilke våben og hjælpemidler, de har dernede. Fx har de mange problemer med børn, der kaster sten efter dem dernede.

Hvis der fx er nogle børn, der har kaste sten igennem deres bilrude, så har de nogle granater – det er ikke håndgranater, men det er en speciel granat, som bliver brugt til at skramme børn væk med. Hvis der fx står nogle børn i vejkanten, og kaster sten efter bilerne, så kaster de sådan en granat ind mellem børnene for at skræmme dem.

Vi har også fået fremvist et andet specielt våben – det er et rør, som sidder nedenunder det normale gevær, som man lader med en meget hård skumgummiprop. Den bruger man til at skyde stenkastende børn med. De siger, at den slår noget hårdere, end da Brian Nielsen var på sit højeste. De går så ikke tættere på end 10 meter, når de skyder børn med den, for ellers slår man de indre organer i stykker...

Får i noget at vide om den irakiske modstand?
Nej ikke meget. De siger, at størstedelen af irakerne er glade for besættelsen, og dem, som laver oprør, er nogle sunni-muslimske terrorister.

Hvad siger de om at være udsendt til Irak?
De lægger stor vægt på, at de på deres base dernede har de det rigtigt godt. Vi var til sådan et hverve-møde, hvor de brugte meget tid på at fortælle, at de havde anlagt en 9 hullers golfbane, men det var ikke så godt, for det var på stenjord, den var lagt, og det er ikke godt at spille golf på, for bolden hopper for meget... Det var meget vigtig for dem at fortælle, at soldaterne havde det rigtigt godt og sjovt.

Men jeg ved, at Camp Danevang ligger op af et af Iraks største oliefelter, og det er jo nok det, de skal beskytte og så Highway 6, som går fra Bagdad helt ned til Kuwait. De siger, at det primært er den, de skal beskytte.

Irak producerer for 65 millioner dollars olie om dagen, og den olie bliver transporteret i rørledninger til Kuwait, for det er der, olien bliver raffineret, så det er i virkeligheden virksomheder i Kuwait, der tjener penge på den irakiske olie, og Kuwait er meget amerikansk domineret.

Hvor mange skal til Irak fra din kaserne??
På min kaserne er det sådan, at vi er en eskadron, som er samlet af 5 delinger. Vi er 173 værnepligtige tilbage – der er 39, der er faldet fra, siden vi startede, og som er blevet militærnægtere. Men af os er det meningen, at 20 % skal videre til uddannelse i hærens reaktionsstyrke, som er dem, der kommer til Irak. Men inden for min deling er der kun 2, der vil videre. Jeg ved ikke, om det er det samme billede på hele kasernen, og jeg ved ikke, om man kan sige, det er udtryk for krigsmodstand, men jeg ved, at mange synes, det er forrykt, det der sker i Irak. Og at der kun er to, der vil til Irak, er ikke nok, hvis vi skal opfylde hærens måltal!

Hvordan er stemningen blandt soldaterne, når du siger, du er i mod krigen??
Blandt de kammerater, jeg bor sammen med og er sammen med hver dag, er der mange, der er enige med mig, og som siger, at det, der sker i Irak, er en ulovlig angrebskrig – så jeg er ikke alene omkring det synspunkt. Jeg er jo talsmand, og da vi skulle vælge eskadrons-talsmand, var vi tre, der stillede op. Det var en torsdag, og vi sad og drak bajere. De andre sagde, at de havde været i elevrådet og sagde, de var vant til at gå til møder og sådan noget. Jeg sagde, at jeg var kommunist, og jeg var parat til at slås med alle de overordnede, og jeg var kun en stemme fra at blive valgt. Det var måske ikke den bedste valgtale, jeg har holdt, men det viste alligevel, at folk støtter en radikal linie.

Hvad med 19. marts – kommer der folk med fra delingen?
Jeg tror, der kommer et par stykker, det har jeg indtryk af. Vi tager sammen til demonstration i København.

Se også:
SAA 240: Irak: Stop besættelsen – Støt modstanden

Flere artikler fra nr. 240

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2933 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside