Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 24 – November 1986 – side 2

Udlændingelov

Knæfald for Krarup

Peter Hansen

Fredag 17. oktober vedtog regeringen sammen med Socialdemokratiet og Fremskridtspartiet en ændring af udlændingeloven. Hensigten er at sætte en stopper for antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

Dagene efter viste et dramatisk fald i antallet af flygtninge, der forsøgte at komme over grænsen.

Den nye udlændingelov er en klar forværring i forhold til loven fra 1983. Reelt er det et knæfald for Søren Krarups flygtningehetz og Mogens Glistrups udtalelser om muhammedansk folkevandring mod nord.

At Socialdemokratiet kan stemme sammen med racisterne fra Fremskridtspartiet viser kun alt for klart, at deres lyserøde racisme er ved at blive til noget, der minder om blodrød racisme.

Visumtvang

Indvandrere fra både EF-lande og Norden behøver stadig ingen visum og må frit komme og søge arbejde i Danmark som før. Fremmede fra sydlandene er reelt blevet lukket ud.

Fremover kan en asylansøger kun blive i Danmark, mens ansøgningen behandles, hvis hun eller han har visum eller vil komme i fare ved at blive afvist.

Mangler der et visum kan asylansøgningen stadig blive behandlet, men resultatet må afventes i det land, hvorfra flygtningen kommer. Beslutningen kan derfor blive altafgørende for, om ansøgeren undgår den frygtede forfølgelse.

Denne vigtige og sikkert også skønsprægede beslutning skal træffes af Direktoratet for udlændinge uden mulighed for at klage til Flygtningenævnet. I stedet må flygtningen klage til justitsministeren. Men afvisning kan alligevel ske inden sagen behandles.

Hvis det stadig ikke lykkes at få stoppet de fleste asylansøgere, kan asylansøgere blive afvist på grund af smitsomme sygdomme eller manglende midler til underhold. Den sidste afvisningsgrund vil stort set kunne bruges på alle asylansøgere.

Hvis afgørelse?

Der er dog taget det forbehold, at asylansøgere ikke må sendes tilbage til et land, hvor de risikerer forfølgelse eller ikke er beskyttet mod videresendelse til et sådant land. Hvem der skal stå for udvælgelsen af de såkaldte sikre lande, har justitsministeren endnu ikke givet svar på.

En anden ting, som helt klart vil mindske antallet af asylansøgere, er, at alle personer risikerer bøder, hvis de hjælper asylansøgere uden visum ind i landet. Dette gælder også flyselskaberne, hvor personalet reelt skal bedømme om en passager er forfulgt nok til at kunne få asyl i Danmark. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvilke retningslinjer ledelsen i de forskellige flyselskaber vil lægge i denne sag.

Mange flygtninge i virkelig fare er uden mulighed for at søge visum og bringe sig i sikkerhed. Iranere kan ikke få pas, hvis de er modstandere af regimet eller værnepligtige (fra femten år og opefter).

Flugt til Tyrkiet eller Pakistan er bestemt heller ikke mere sikker. Regeringerne i begge lande har økonomiske interesser med Iran. De yder ingen støtte til flygtninge. Tværtimod. En stranding i de lande er forbundet med stor fare for tilbagesendelse til tortur eller henrettelse i Iran.

Folk flygter ikke fra familie og venner til et andet land, hvor de som regel bliver regnet for det rene ingenting, hvis de ikke har en meget god grund. Hvilken grund er mere nærliggende end forfølgelse, tortur og henrettelse.

Nemme ofre

Men med den nye lov bliver alt for mange sendt tilbage til nye forfølgelser. Den borgerlige regering sidder imens og forsøger at fortælle befolkningen, at det er for deres skyld, at den nye lov er vedtaget, så Danmark stadig er for danskere.

Men den eneste grund til, at der ikke er råd til flygtninge er, at 10% af befolkningen ejer 70% af værdierne i Danmark. Det er alt for nemt at gøre mindretal som flygtninge og indvandrere til ofre for de riges krise.

Der er fødevarer nok i verden til hele verdens befolkning, men de rige opbevarer store overskudslagre i EF og USA for at holde profitterne oppe. Og for at fastholde de samme profitter er de lande, hvorfra mange flygter, holdt nede i ussel fattigdom.

Både nødvendigheden af at flygte samt indvandrer-kontrol skyldes det kapitalistiske system. Det er derfor, at socialister altid går imod enhver form for indvandrer-kontrol.

Billedtekst:
Søren Krarup har fået sine racistiske krav igennem i den nye udlændingelov

 

Flere artikler fra nr. 24

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Peter Hansen

Siden er vist 1556 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside