Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 241 – 6. april 2005 – side 4

Paul Wolfowitz

Arkitekten bag Irak-krigen præsident for Verdensbanken

Poul Erik Kristensen

Glansbilledet blegner. Efter de store antikapitalistiske demonstrationer i 1990’erne har Verdensbanken forsøgt at skabe et billede af en organisation, som ønsker at bekæmpe fattigdommen i den tredje verden.

Men med udnævnelsen af Paul Wolfowitz er dette glansbillede krakeleret.

George W. Bush er i fuld gang med at udbygge sin udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Han anbringer betroede folk på de vigtigste poster. Høgen Rice som udenrigsminister, John Negroponte som ny chef for CIA, samt John Bolton som FN-ambassadør. Og nu altså den tidligere viceforsvarsminister, Paul Wolfowitz som præsident for Verdensbanken.

Wolfowitz har hverken administrative eller økonomiske forudsætninger. Præsident Bush begrundede da også sin udnævnelse med, at Wolfowitz havde vist sig egnet til at varetage amerikanske interesser, da han var ambassadør i Indonesien!

Som absolut tilhænger af markedsøkonomien vil han som præsident for Verdensbanken stille hårde markedsøkono-miske krav til de fattige lande. Han har aldrig været bleg for at støtte økonomiske projekter til »venner« af USA, helt uafhængig af korruption, undertrykkelse og ineffektive økonomiske strukturer. Bare disse støttede den amerikanske markedsmodel og tjente amerikanske firmaer.

Paul Wolfowitz tilhører inderkredsen blandt de neokonservative, som består af politikere, journalister, politiske analytikere og institutioner, der er tilknyttet «tænketanke» som American Enterprise Institute (AEI), Heritage Foundation og Project for the New American Century (PNAC) samt blade som Commentary, Policy Review og The Weekly Standard. De neokonservative opnåede første gang indflydelse på USA’s politik i Ronald Reagans præsidentperiode (1981-1989), og de har opnået fuld kontrol under den aktuelle præsident George W. Bush (2001-).

Wolfowitz politiske karriere startede i 1986, da han blev ambassadør i Indonesien på et tidspunkt, hvor USA aktivt støttede diktatoren Suharto. Under den gamle Bush var han også viceforsvarsminister, mens Dick Cheney var forsvarsminister.

Der er to grunde til, at Bush nu ønsker ham placeret som formand for Verdensbanken.
Dels er han en vigtig ven og strategisk støtte af Israel. Israel ved, det kan få betydning at have Wolfowitz i spidsen for Verdensbanken, når der skal tages stilling til støtte til palæstinensiske planer for udviklingen af Gaza-området, når og hvis Israel har trukket sig tilbage. Man regner med, at det er Verdensbanken, som skal holde tilsyn med forvaltningen af projekter til hundreder af millioner dollars til genopbygningen af Gaza.

Ligeledes skal Verdensbanken spille en hovedrolle i genopbygningen af Irak.
Efter den amerikanske sejr i Irak udtalte Wolfowitz, at der ikke ville blive underskrevet kontrakter med firmaer, der kom fra lande, som havde været imod invasionen. Og under en kongreshøring sagde han, at Irak – udover at skulle betale for sin genopbygning af egne oliepenge – også skulle betale for selve krigen!

Flere artikler fra nr. 241

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2468 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside