Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 241 – 6. april 2005 – side 9

Ib Michael: "Grill"

Roman med politisk pondus

Asta Land Olesen

Ib Michael har om sin sidste bog “Grill“ sagt, at den klart udtrykker en politisk holdning. Han mener, det er naturligt at udtrykke politiske holdninger i en samtidsroman, selv om mange kritikere mener, at man bør skille kunst og politik. Det var netop manglen på debat af krigen i Irak under den danske valgkamp, sammen med andre alvorlige temaer, der heller ikke blev taget op, der fik Ib Michael til at sige, at det var en fatal mangel: Krigen blev ikke nævnt, ikke diskuteret, ikke problematiseret.

Historien om veninderne Grill og René og miljøet på Nørrebro midt i Blågårdsgadekvarteret levendegør alt det, der ikke blev og bliver sagt. Om det så er Kate’s Joint i Blågårdsgade, det lille spisested, er det med.
Det er miljøet omkring Blågårds Plads også – sammen med grønthandlerne, de vilde drenge – og mord og overgreb. Som om det ikke var nok, kommer vi også tæt på kærligheden mellem René og hendes arabisk-danske ven i en levende beskrivelse af Yemen og andre arabiske miljøer, alt sammen poetisk og lidenskabeligt beskrevet. Hele bogen er gennemsyret af den sorg, skam og vrede, man som dansker må føle i disse golde år. Samtidig får man en spændende beskrivelse af kunstneren, Grill, der er lyskunstner og politisk vil vise danskerne sandheden om virkeligheden efter 11. september ved projiceringer på nattehimlen over København med forbudte og fortrængte billeder, med lyd, musik og tale.
Er det så ikke vel meget og for ambitiøst at ville drage så mange beskrivelser ind i en eneste bog? Nej – vi har trængt til det, og bogen er sund læsning for os danskere, der trænger til klar tale og modet til at sige det, som Ib Michael også siger om sin forrige bog, “ Paven af Indien“ (der handler om Spanierne i Sydamerika og den indfødte befolkning): Vi fører krig mod de fattige.

Flere artikler fra nr. 241

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Asta Land Olesen

Siden er vist 2406 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside