Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 24 – November 1986 – side 12

Sverige: Gøgeungernes strejke

Ole Mølholm Jensen

Det svenske samfund var sidste måned præget af strejker indenfor den offentlige sektor. Baggrunden for strejkerne var, at den socialdemokratiske regering, som har siddet på magten siden 1982, forsøgte at gennemføre et alvorligt angreb på de offentligt ansatte.

I de lønforhandlinger, der har kørt i efteråret, har regeringens udspil været ca. 8 % mens fagforeningerne kræver 9,5-12%. Men det altafgørende spørgsmål har været løn reguleringen. Regeringen har krævet, at den automatiske regulering af de offentligt ansattes lønninger i forhold til de privat-ansatte, skal fjernes. Det er netop denne regulering, der hidtil har givet de største lønstigninger til de offentligt ansatte.

Ved at fjerne lønreguleringen kan den svenske socialdemokratiske regering svække sammenholdet mellem privat og offentligt ansatte i lønspørgsmål, og samtidig bane vejen for nye nedskæringer inden for det offentlige område.

LO-hetz

Regeringen står ikke alene med angrebene. På LO-kongressen i september støttede flere LO-bosser angrebene. Metalarbejderforbundets formand Leif Blomberg sagde, at de offentligt ansatte var en "gøgeunge" i fagbevægelsen, som skulle bekæmpes. Og under strejken har metalarbejdere optrådt som strejkebrydere.

Svaret på regeringens angreb fra forbundsledelserne for de offentligt ansatte har været punktstrejker og boycot af overarbejde.

Flere steder blev der udtaget en del af arbejdspladsen til strejke, mens det store flertal knoklede videre. I begyndelsen af strejken var der kun 14.000 i strejke. Et tal der skal aes i forhold til, at de 4 forbund indenfor den offentlige sektor, som er i konflikt, i alt har 1.5 mill. medlemmer.

Toppen i forbundene har ikke ønsket en effektiv strejke. Deres perspektiv har været at presse regeringen til forhandlingsbordet.

Ideen har ikke været en effektiv generalstrejke der kunne lamme det svenske samfund, indtil fagforeningernes krav blev indfriet.

Samme dag som buschaufførerne var kommanderet i arbejde igen, sagde en chauffør i Malmø til Socialistisk Arbejderavis: “De er feje i toppen af fagforeningerne, derfor skulle vi ikke strejke videre.”

Forvirring

Forbundene har udsendt en række strejkevarsler, som er blevet udskudt eller ophævet mange gange. Det har selvsagt svækket mulighederne for en aktivt organiseret strejke, fordi man ikke vidste om man skulle i strejke, hvornår og hvor længe.

Situationen på rådhuset i Malmø 16. oktober var typisk. Total forvirring. De skulle have været i strejke denne dag, men fik at vide, at deres strejke var udsat.

Den stærke topstyring i strejken har været med til at forhindre, at der opstod større aktiviteter på gulvplan. Der har heller ikke i strejkens forløb været eksempler på, at nogle grupper har gennemført selvstændige aktioner på tværs af fagtoppen.

Ved redaktionens afslutning blev strejken udvidet til at gælde 30.000 arbejdere. 800.000 nægter at tage overarbejde. Og der er udsendt strejkevarsel for yderligere 8.000 funktionærer.

Læren

Hvad der kommer ud af strejken, og hvad de offentlige ansatte lærer, er svært at sige. Nogen vil drage den konklusion, at strejkevåbenet ikke duer, andre vil, trods den bureaukratiske ledelse af strejken, for første gang have oplevet hvilken styrke, de offentligt ansatte har – hvis man laver en total strejke.

I en strejke, der varer flere uger, vil der ske noget i folks hoveder. Problemet er, at der heller ikke i Sverige er noget stærkt alternativ til venstre for Socialdemokratiet, der kan samle de utilfredse op og generalisere erfaringerne.

Flere artikler fra nr. 24

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Sverige

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1821 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside