Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 243 – 2. juni 2005 – side 10

Sprækker i imperiets fuger

En ulovlig krig, en blodig besættelse, Vil det føre til oprør i de militære rækker?

Jan Hoby

Arundhati Roy skriver i artiklen “Rød Alarm“: “Krige bliver kun stoppet, når soldaterne holder op med at kæmpe, når arbejderne nægter at transportere våbnene, og når folk begynder at boykotte Imperiets økonomiske forposter.“

Under Vietnam-krigen var det modstanden på tre fronter der knækkede den amerikanske imperialisme: Modstandsbevægelsen i Vietnam, antikrigsdemonstrationerne og opløsningen og modstanden i den amerikanske hær. Vi begynder at se de samme tendenser i Irak-krigen: Modstandsbevægelsen har fået en folkelig forankring og tæller 200.000, den civile modstand har mobiliseret over 300.000 sunni og shia-muslimer på 2.året for besættelsen i Baghdad; antikrigsbevægelsen er blevet til den “anden supermagt“ og tæller millioner af mennesker globalt; og nu ser vi de første tegn på opløsning og desertering i den amerikanske hær og i en mindre udstrækning i Storbritannien.
Den amerikanske hær kollapsede i den sidste fase af Vietnam-krigen p.g.a demoralisering! En demoralisering der antog mange former, såsom at man kastede håndgranater mod dem! 40% af 135.000 soldater i Irak tilhører ikke-regulære deltidsstyrker under den Nationale Garde, og så er grunden lagt for, at en faldende moral konstant er tilstede. De eneste, der formentlig kan undgå demoralisering er den lille gruppe af voldspsykopater i marinekorpset!
Ifølge Pentagons egne tal er over 5,500 soldater deserteret. Nogle som Pablo Paredes, som har gjort tjeneste i søværnet, er gået til medierne for at udstille besættelsen ulovlighed. Da den 343’ende Quartermaster National Guard Unit sidste år nægtede at parere ordrer, fordi de ikke ville bruges som kanonføde, viste de, hvilket potentiale som ligger hos soldater fra arbejderklassen. Men andre former for modstand er mere substantielle.

En undersøgelse viste for nyligt at afroamerikaner fra arbejderklassen melder mindre og mindre til den amerikanske hær. I de sidste mange år har afroamerikaner udgjort mere end 25% af den amerikanske hær, selvom de kun udgør 12,5% af den samlende befolkning. Men p.g.a deres store modstand til krigen i Irak, er antallet af afroamerikanske rekrutter faldet fra 22,7% før 11.september 2001 til omkring 13,9% (et 40%´s fald) i begyndelsen af 2005. Antallet af kvindelige rekrutter er faldet fra 21,6 % i 2001 til 17,1 i år. To undersøgelser lavet af den amerikanske hær, viser at opbakningen til krigen i Irak, kampen mod terror og Bush administrationen politik er laveste blandt afroamerikaner og kvinder.
I USA er der ved at opstå en anti-militærrekrutteringsbevægelse som udfordrer militærets forsøg på at rekruttere til den amerikanske hær på mellemlange og videregående uddannelser. En bevægelse som går tilbage til Vietnam-krigen

Flere artikler fra nr. 243

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2341 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside