Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 243 – 2. juni 2005 – side 13

Uddannelse

Kanon-borgerligt

Jakob Nerup

Haarder og venner er i gang med at opstille et helt batteri af kanoner. Vi har fået en for litteraturen, en for salmerne, måske en for kulturen, og nu vil han lave en for historien. Den kan måske komme til at se sådan ud: Vikingerne var Danmarks nationale stolthed, Chr. IV byggede egenhændigt det nye København, Nederlaget ved Dybbøl Mølle var en national tragedie, Danmark hørte til de gode i begge verdenskrige, USA gjorde (sammen med Danmark) verden demokratisk, og nutidens helte er Dronning Margrethe og Mærsk Mc-Kinney Møller. Nogenlunde sådan kan man forestille sig Bertel Haarders kommende historiekanon, som skal være et nationalt reglement for historiske dogmer og myter, som de tager sig ud for nutidens borgerlige ideologer. For dem er historien dannet af store mænds bedrifter og tanker.

Væk vil være Herulerne, en stamme fra Jylland, der plyndrede sin vej gennem Europa og brændte Athen i år 267. Væk vil være beretningerne fra resten af Europa om vikingernes ugerninger, plyndringer, voldtægter og nedbrændinger af fremmede kulturer i Frankrig, England og Irland. Væk vil være det danske bondeoprør fra 1534-36, som tvang godsejerne så meget i defensiven, at de til sidst måtte hente hjælp hos tyske lejesoldater, og som i øvrigt gennemtvang reformationen. Væk vil være de forfærdelige århundreder, som fulgte med godsejernes brutale undertrykkelse og voldsomme udnyttelse af de danske bønder. Væk vil være arbejderbevægelsens afgørende indsats for at demokratisere og udvikle Danmark i den sidste halvdel af det 19. århundrede. Væk vil være de danske landmænds (og A.P. Møllers) fede fortjenester under verdenskrigene, den danske samarbejdspolitik og kommunisternes betydning. Væk er storstrejken i 1956, Vietnam-demonstrationerne i 1960’erne, de vilde strejker i 1970’erne, Påskestrejken i 1985, Ribus-konflikten i 1995 og demonstrationerne 15. februar 2003 mod krigen i Irak. Enhver forestilling om historieskrivningen baseret på flertallets virkelighed og en materialistisk tilgang er på forhånd udelukket.
Vi må frygtsomt afvente den endegyldige kanon, nemlig den om holdningerne, men det varer vel heller ikke så længe – med mindre vi giver deres offensiv et ideologisk modspil.

Flere artikler fra nr. 243

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2212 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside