Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 243 – 2. juni 2005 – side 19

Niels Henning Ørsted Pedersen og Ebbe Kløvedal Reich

To store danske mænd

Asta Land Olesen

Inden for en uge døde to store, danske mænd for nylig: Verdensbassisten Niels Henning Ørsted Pedersen(NHØP) som spillede dejlig jazz og også danske folkemelodier på sin helt egen måde – og forfatteren Ebbe Reich som senere sammen med andre i kollektivet “Maos Lyst” kaldte sig Kløvedal.

En hilsen til Tolkiens “Ringens Herre”, hvor elverfolket boede i den skønne Kløvedal. Hvordan rimer det nu sammen? Var EKR en benhård Kap’er med elvertendenser? Ingenlunde! Han var en utrolig kreativ og produktiv dansk romantiker med en stor evne til samfundsanalyse.

Han skal nævnes her for det meget store forfatterskab, for krønikeskrivningen af Danmarks historie,, skuespillene,den begavede, skarpe analyse af Danmarks situation i 60’erne og 70’erne. De tre bind under fællestitlen “Svampens tid”, hvor skarpheden og opgøret med de danske politikere ikke fejler noget.

Vi kan alle sammen lære noget af den skarphed – men også af det lune og den varme der også stråler ud af hans bøger. Hans uforfærdede anerkendelse af revolutionære ideer og dikussioner om det. Hans vrede og store menneskelighed. Ikke alt var lige stort, men altid vedkommende og levende. Ebbe Reich var også i nogle år med i redaktionen af politisk revy. Læs også hans bog om den første spæde danske socialisme.

Flere artikler fra nr. 243

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Asta Land Olesen

Siden er vist 2744 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside