Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 244 – 3. august 2005 – side 11

Læserbrev

Helsingør-diskotek vil øge den sociale polarisering

Jan Hoby

I 1998 indførte New Labour i England en ANTI-SOCIAL Behaviour Order (ASBO). Formålet var at få styr på unge uden for pædagogiske rækkevidde og om ” nødvendigt at beskytte personen mod yderligere anti-sociale handlinger”. Omkring 200 anti-sociale adfærds tilhold blev udstedte frem til 2003. Siden er antallet af anti-sociale adfærds tilhold nærmest eksploderet, – med alene 2600 tilhold i 2003. Hvis de unge bryder et tilhold, opfattes det som lovovertrædelse. Der kan give op til 5 års fængsel. Der findes ingen dokumentation for, at New Labour’s indførelse af ASBO har været i stand til at takle unge menneskers adfærd.
Tværtimod har indførelsen af ASBO i England været med til at skærpe polariseringen og marginaliseringen mellem store dele af ungdommen og resten af samfundet. Indførelsen af anti-sociale tilhold har også en kraftig social slagside. For det er primært unge fra arbejderklassen, uanset hudfarve, der får en ASBO. Derfor er det også nærliggende at se ASBO som en del af den ideologiske oprustning fra den nykonservative moralske lejr. Hvis svar på alle sociale problemstillinger er straf og disciplin og mere straf og disciplin.
Nu har Danmark fået sin første udgave af Englands ASBO, nemlig i Helsingør. Hvor et diskotek udsteder deres egne anti-sociale adfærds tilhold mod alle unge fra Nivå og Kokkedal. Det har længe været accepteret, at der diskrimineres systematisk mod danskere med en bestemt hudfarve eller etnisk oprindelse, men nu er det også OK at diskriminere med henvisning til social baggrund! Det kan vel ikke vare længe inden, at Danmarks nykonservative korsfarere kræver, at folketinget indfører en dansk variant af den engelske ASBO. Regeringen gør jo sit til at øge ulighederne og polariseringen i samfundet. Så hvad ville være mere nærliggende end at kunne udstede ASBO´s til alle, der er modstander af regeringen og dens nyliberale projekt.

Jan Hoby er Medlem af Forretningsudvalget i
Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS)

Flere artikler fra nr. 244

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2046 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside