Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 245 – 1. september 2005 – side 2

Det mener vi:

Fogh og vennerne varmer op til kamp

Fogh-regeringen, arbejdsgiver-organisationer, de fleste af folketingets partier samt medier og såkaldte eksperter er ved at gøre klar til et frontal-angreb på arbejderklassen i Danmark. De vil have os til at arbejde mere og længere.
Unge skal hurtigere gennem skolesystemet. De skal starte tidligere og hurtigt ud på arbejdsmarkedet – når skolen har trimmet dem til erhvervslivets behov. De ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet: Efterløns- og pensionsalder skal forhøjes.

Der er en tæt sammenhæng mellem angrebene på efterløn og pension og så trimningen af uddannelserne til erhvervslivets behov.
Én gruppe får gavn af disse “reformer“, nemlig den lille elite af magthavere, der styrer erhvervslivet. En anden gruppe kommer til at betale dem, nemlig de 90 pct. af befolkningen, som havde tænkt sig, at livet skulle være mere end blot et arbejdsliv.
“Reformerne“ markedsføres som en natur-nødvendighed. Velfærdskommisionen og Globaliseringsrådet skal på teknisk vis forklare, hvordan velfærden ”fremtidssikres” ved at reducere og amputere den: “Flere ældre skal forsørges, så derfor må vi arbejde længere.“ Hvad de ikke fortæller er, at produktiviteten de sidste 20-30 år er steget enormt, mens arbejdstiden kun er nedsat med få procent.
Fogh og hans venner er klar over, at det handler om en lille elites interesser over for det store flertal af befolkningen. Derfor har de gjort et stort nummer ud af at forberede nedskæringerne ideologisk. Uden denne forberedelse ville de ikke overleve et direkte frontal-angreb på den kollektive velfærd.

En afgørende styrkeprøve
Kampen om efterløn, pension og uddannelse er en afgørende styrkeprøve. Hvis Fogh og vennerne vinder, får vi endnu mere nyliberalisme fremover. Hvis arbejdere, studerende og venstrefløjen vinder, får vi chancen for at vende udviklingen og begynde at skabe “en anden verden“, som ikke kun er for eliten.
Flere faglige ledere er kørt med på den nyliberale snak. De må væltes hurtigst muligt – de varetager ikke medlemmernes interesser.
Men en del af de faglige organisationer og uddannelsesorganisationer, som faktisk er mod Foghs planer, ser ofte kampene som adskilte kampe, hvor kun noget af den foregår inden for netop deres eget område. Vi skal i stedet kæde tingene sammen og slås sammen. Kun på den måde kan vi vinde over den nyliberalistiske front.

Kampen om velfærden er ikke en særlig kamp i Danmark. Over hele Europa har politikere og erhvervsledere i over 10 år forsøgt at angribe pensioner og uddannelse. Og selv om de da har vundet nogle sejre, så er de lige så ofte blevet standset af en massebevægelse fra neden.
Vi kan lære rigtigt meget af de europæiske erfaringer: At faglige ledere kan væltes, hvis de hopper på den nyliberale dagsorden. Og at regeringer, der angriber den kollektive velfærd, ja, de kan altså også væltes, som det fx er sket flere gange i Frankrig.
Men det sker kun ved at organisere en bevægelse fra neden, som kan mobilisere 100.000‘er til kamp for et solidarisk samfund. Kun på den måde kan vi vende udviklingen og stoppe Foghs nyliberale planer.
Det er udfordringen for fagbevægelse, uddannelsesorganisationer og venstrefløj – ikke i morgen, men i dag.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 245

Flere numre fra 2005

Siden er vist 2378 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside