Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 245 – 1. september 2005 – side 3

Irak under besættelsen

Moral er godt, dobbeltmoral er...

Jesper Høi Kanne

Den danske regering siger, at den er i færd med at hjælpe USA og andre allierede med at genopbygge Irak – og skabe demokrati. Men de begreber må åbenbart have en særlig betydning på de bonede gulve. Omfattende svindel og vennetjenester er – som mange forventede – ved at blive officielt afsløret.

Ved den amerikanske kongres’ høring den 21. juni om USA’s udokumenterede forbrug af de irakiske oliemilliarder klagede den demokratiske repræsentant Dennis Kucinich over, at ”vi delte 100-dollarsedler ud som slik”. En republikaner, Christoffer Shays, udtalte ved høringen: “Det betyder ikke, at de ikke blev brugt rigtigt, men min fornemmelse af menneskelig fristelse taget i betragtning vil jeg ærligt talt mistænke nogle af dem for at være blevet stjålet“. Magthaverne i denne verden må vide noget om det at stjæle, for på trods af løfter om det modsatte er 85 pct. af kontrakterne til genopbygning gået til amerikanske virksomheder – ikke irakiske. Men USA’s kongres har selv bevilliget mange af disse kontrakter. Milliarderne til disse kontrakter kommer fra en fond indeholdende de irakiske oliepenge, som USA har kontrolleret siden besættelsens start.

Besætternes forbrugsfest
Misbruget af Iraks oliepenge eksploderede i den tidligere vice-konge Poul Bremers sidste uge i Bagdad (lige før den irakiske “magtovertagelse“). 4 milliarder dollars blev uddelt. Hvor de blev af, er USA’s revisorer ved at afdække. Den 11. juni 2004 modtog USA’s nationalbank en bestilling på 2,4 mia. dollars i kontanter (!) fra den amerikanske administration i Bagdad – bestillingen fyldte 40 fragtpaller. Få dage senere modtog de så en bestilling på 1,6 mia. dollars.

Nogle af pengene blev brugt på “sikkerhedsfirmaet“ Custer Battles (læs: lejesoldater), der ligesom andre firmaer fik at vide, at de skulle møde op i Bagdad med tasker store nok til at bære mange kontanter i. Custer Battles modtog 2 millioner i 100-dollar sedler.
Der gik forbrugsfest i den i Bremers sidste uge, da milliarderne skulle spenderes, inden de irakiske marionetter kom til pengekassen. Fx fik en forretningsmand udleveret 6,75 millioner dollars med besked om at bruge dem, inden ugen var omme.
Den amerikanske journalist Ed Harriman, der har gennemgået USAs revisionsrapporter, mener ligefrem, at en ny valutaenhed – “Blackhawken“ – eksisterede. Harriman forklarer: “Der kan være en halv mia. dollar i 100-dollar sedler på en Blackhawk (militær helikopter, red.)... og sådanne 3 leverede de amerikanske soldater for eksempel til en kurdisk kurer i Nordirak.”

At kaste med penge
Metoden kaldes “at kaste penge efter folk“. USA benyttede den også i Afghanistan, hvor de også fløj transportfly læsset med dollars ind, så de kunne give penge til de lokale krigsherrer for at sikre, at de ikke angreb marionetregeringen i Kabul. Men alle de penge skaber korruption. Der er retssager på vej mod bl.a. Custer Battles.
Men denne “kasten med penge“ er også en metode, hvormed USA kan skabe en ny herskende klasse i Irak, der er loyal over for USA.
Den tidligere irakiske forsvarsminister, der blev afløst i maj, overførte i sin embedstid 500 milioner dollars – angiveligt til våbenindkøb – til en konto i Libanon. Han befinder sig ikke længere i Irak.

Korruptionen nåede nye højder, da det nye irakiske forsvarsministerium var tæt på sammenbrud i år. De firmaer, der havde skrevet kontrakt med ministeriet, blev ikke betalt – og amerikanerne måtte lægge pres på ministeriet – bl.a. så sultne irakiske soldater ikke ville forlade deres baser.

Danmark kan også
Danske A. P. Møller-Mærsk er det første firma af dem, der blev tildelt kontrakter af USA, der nu bliver lagt sag an mod fra den irakiske regerings side. Mærsk har undladt at møde op til de første 2 retsmøder i Sydirak. Mærsks leder i Mellemøsten Poul Rosenburg udtalte efter det første retsmøde, at koncernen ville “søge frifindelse i sagen pga. gidseltagninger i og omkring retsbygningen“.
Genopbygning og demokrati har sandelig en anden betydning på de bonede gulve. Mens Fogh-regeringen deltager i en blodig besættelse – der mindst har kostet 100.000 mennesker livet – og støtter USA’s forsøg på etnisk splittelse i Irak, så deltager de også i opfedningen af en ny irakisk herskende klasse. Som de håber vil beskytte vestlige interesser i området i fremtiden.

- De danske tropper skal hjem, nu
- Irakerne skal have kontrollen over deres ressourcer igen
- Alle besættelsens illegitime institutioner og love må ophæves


Læs mere om hvordan nyliberalisme og besættelse giver de multinationale penge i kassen i Irak – i denne glimrende bog skrevet af lederen af CorpWatch.org:
Pratap Chatterjee:
Iraq, Inc.: A Profitable Occupation
247 sider, 115 kr. hos modstand.org

Flere artikler fra nr. 245

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 1862 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside