Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 245 – 1. september 2005 – side 12

Flertal mod Irak-krigen i USA

Et vendepunkt for bevægelsen

Alexander Lassithiotakis

I sidste halvdel af august har meningsmålinger i USA vist et flertal mod Irakkrigen. Amerikanske medier snakker om udviklingen som ”the tipping point” – vendepunktet. Den historiske parallel er, at da modstanden mod Vietnamkrigen i sin tid nåede over 50 pct., var faldet i opbakningen permanent og blev til sidst en af hovedårsagerne til at USA måtte trække sig ud af krigen.

Cindy Sheehan

Cindy Sheehan er blevet et symbol for amerikanere mod krigen

Den udslagsgivende kraft er tilsyneladende en kvinde ved navn Cindy Sheehan, mor til en nu afdød amerikansk soldat. Sheehan startede den 6. august en protestlejr foran præsident Bush’s Ranch i Crawford, Texas. Efterfølgende kom flere aktivister til lejren, og da Cindy Sheehan midlertidigt måtte forlade lejren for at besøge sin mor der blev indlagt med et slagtilfælde, var lejren befolket med hundrevis af andre aktivister, der balndt andre aktiviteter har holdt koncerter med Joan Baez og Steve Earle.

Solidaritetsprotester spredte sig i den efterfølgende uge ud over resten af USA, hvor antikrigsbevægelsen ellers ikke har været offensivt på gaderne siden valgkampen sidste år. Med få dages varsel blev der således afholdt omkring 1600 fakkel-protester.

Mand med foto og skilt: How many more

Mange demonstranter bar skilte som dette, eller ”stop krigen før en anden moders barn dør” eller ”ingen døde børn for olie”

Sheedan har gjort sig bemærket ved at stå fast ved sine holdninger, og på trods af angreb fra det officielle medie-Amerika, fastholder hun at hun ikke bærer nag til den person i Irak der slog hendes søn ihjel, men at Bush er den ansvarlige for sønnens død. Disse holdninger vækker genklang gennem den amerikanske befolkning, hvor et flertal nu mener det var en fejl at sende tropper til Irak, og hvor solidaritets-protesterne med Sheedans protestlejr i mange tilfælde blev større end arrangørene havde forventet. De amerikanske antikrigsaktivister gearer nu op for mobiliseringen til demonstrationer den 24. september der er udnævnt til international aktionsdag.

Også herhjemme er opbakningen til besættelsen af Irak faldet markant. I april i fjor mente 58 pct. ifølge en Megafonmåling at Danmark skulle blive i Irak, mens. 35 pct. mente, at Danmark skulle ud af landet. I slutningen af august i år viste en lignende måling at kun 46 pct. af danskerne mener at Danmark skal blive – 47 pct. mener at Danmark skal ud af Irak.

Flere artikler fra nr. 245

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2247 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside