Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 246 – 21. september 2005 – side 5

Perspektiver for Iraks fremtid

Nels Peter Mortensen

I denne tid diskuteres fremtiden for Irak. Problemet er bare, at der er en indbygget konflikt: USA’s (og dermed Danmarks) planer for Iraks fremtid handler om magt og indflydelse, olie og markeder. Fx er det stort set kun USA-firmaer, der tjener på den såkaldte genopbygning.

Men måske irakerne hellere ville have, at irakiske firmaer skulle tjene penge på genopbygningen af landet? Tænk igen! Det ville jo stride med det Bush og hans regering, har lovet de amerikanske multinationale firmaer. Nemlig et stort og nyt marked med billig olie i undergrunden.

Hvad gør man så?
Man finder simpelthen ud af at Irak skal have ny forfatning, skabt af irakerne selv, i et stort råd. Udadtil lyder det godt, men under overfladen sidder USA stadig på den reelle magt i Irak.
Selv FN-talsmænd siger, at USA’s involvering i skrivningen af forfatningen har været “højst upassende“, hvor den amerikanske ambassadør i Irak har været med til at styre møderne om den nye forfatning. Det er højst upassende, at en mand, der er ambassadør for en magt med 140.000 besættelsestropper i landet, deltager i at skrive en ny ”fri” forfatning.
Zaid al-Ali, der er juridisk ekspert, og overværede en del af forhandlingerne, fandt tre måder, hvorpå besættelsesmagten greb ind i skrivningen af den nye forfatning.

For det første valgte besættelsesmagten hvem der sad i den kommission, der skrev udkastet til overgangslovgivningen i Irak, og desuden hvordan den skulle arbejde.
For det andet nedsatte besættelsesmagten rammerne og retningslinierne inden for hvilke forfatningen skulle skrives.
Og sidst men ikke mindst, greb besættelsesmagten direkte ind i skrivningen for at sikre sig, at deres interesser blev tilgodeset.
Et eksempel på denne indgriben er, at en hel artikel er blevet fjerner fra forfatningen. Artiklen ville forbyde fremmede magter at have militærbaser i Irak – medmindre to tredjedele af parlamentet gav lov til det. En sådan artikel vil give problemer for USA og landets 14 fuldt udbyggede og stationære militærbaser i Irak, så artiklen fik sjovt nok ikke lov til at komme med i det endelige udkast til en forfatning.
Hvordan kan man så give Irak tilbage til irakerne? Der er kun en reel løsning: At USA og besættelsesmagterne trækker sig ud af Irak og lader irakerne selv bestemme i deres eget land.

Flere artikler fra nr. 246

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Nels Peter Mortensen

Siden er vist 1649 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside