Socialistisk Arbejderavis
Nr. 246 – 21. september 2005 – side 5
Interview med Anders Olesen, TIB
Brug for kortere arbejdstid og mere ferie
Hans Brink
SFI direktør i skræmmekampagne om arbejdstid og ældrebyrde. Der bliver ikke råd til, at arbejdsmarkedets parter frem over aftaler arbejdstidsforkortelser og ferieforlængelser.
Sådan lød meldingen fra direktør i Socialforskningsinstituttet Jørgen Søndergaard, medlem af Velfærdskommissionen, på Arbejdsdirektoratets årsmøde i denne uge.
Bestilt arbejde, lyder svaret fra Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, og sekretariatsmedlem i Fagligt Ansvar.
- Det er en skræmmekampagne, og ikke særlig flatterende for en direktør i Socialforskningsinstituttet. SFI står for en vis objektivitet, det borger hans udtalelser ikke for, det ligner bestilt arbejde, siger han.
- Det er tværtimod helt nødvendigt, at fagbevægelsen ved næste overenskomstforhandling rejser kravet om kortere arbejdstid og mere fritid, hvis vi skal indrette samfundet fornuftigt. Produktiviteten udvikler sig hele tiden, og medmindre vi skal fordoble forbruget, så må vi fordele arbejdet og sætte tempoet ned.
Ældrebyrde igen igen
Ifølge 3f nyhedsbrev løftede SFI direktøren lidt af sløret for Velfærdskommissionens anbefalinger, når kommissionen til december kommer med sin rapport. Ikke overraskende gentog han, hvad kommissionens medlemmer drypvis gentager.
- Tilbagetrækningsalderen fra arbejdsmarkedet skal være væsentligt højere end i dag, og hvis arbejdsstyrken skal bevares på samme størrelse som nu, er det ikke nok at øge pensionsalderen i takt med at levealderen stiger. Det er heller ikke nok at afskaffe efterlønnen for alle under 50 år, sagde Jørgen Søndergaard
Det afviser Anders Olesen:
- Det er forventelige udmeldinger. Velfærdskommissionens arbejdsgiver er Regeringen, konklusionerne er bestilt på forhånd. Når man siger, vi får et stigende problem med forsørgelsen af ældre, så overser man, at vi har en voksende andel af folk i arbejdsstyrken, som er sat udenfor. Der er i dag 900.000 uden for arbejdsmarkedet, det er kommet 40.000 flere til under VC regeringen, siger han.
Velfærdskommissionens beregninger taler om 250.000 flere ældre i 2040.
- Men en stor del af de 900.000 kunne komme i arbejde, hvis de fik opkvalificering og uddannelse. Det handler om at skabe arbejdspladser til dem, så ville de kunne gå ud og bidrage både til velfærd og velstand. I stedet for har vi en situation, hvor vilkårene for dem, der er i arbejde er så pressede, at vi ser flere og flere bliver syge af arbejdet. Der er brug for at fordele arbejdet, siger Anders Olesen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe