Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 246 – 21. september 2005 – side 5

Ved nærmere eftertanke

En radikaliseret venstrefløj

Andreas Rohde

Venstrefløjen er endelig ved at komme ud af den kolde krigs mørke. Folk tænker ikke længere i samme grad på madkøer og politiovervågning, når de hører ordet socialisme – de tænker krigsmodstand, EU-modstand og modstand mod forringelser, især på uddannelses-stederne.

En radikaliseret venstrefløj
Det mærker man især hos de unge, som ikke har haft Østblokken som “trussel“. Af trusler ser de nu dårlig uddannelse, nye krige og en statsminister, der følger en fascistlignende leder i USA. EU er en del af dette (for nogle) nye fjendebillede, hvilket vi især mærker i SUF.
Mange unge – også fra SFU – rykkede da også en tak til venstre ved sidste valg. Det sås tydeligt ved sidste valg, da Enhedslisten fik en fremgang på 50 % og et betydeligt medlemsboom. Det samme ser vi i SUF, hvor vores ungdomsvalgkamp gav os mange medlemmer – medlemmer, der er blevet radikaliseret af krig, nedskæringer og en fremmedhadsk politik fra centrum-højre. Oftere får vi i SUF at vide af vores nye medlemmer, at verden er fucked up, og at der skal ske noget med den, som ændrer den. Det ses i de store demoer, elev-demoer såvel som stop-bush og antikrig.

En anden verden er ikke blot nødvendig og mulig – nu kræves den også af flere og flere. Det er tegn på bevidsthed – de bevidste må og skal så organiseres, så de kan yde meningsfyldt modstand: Bevidsthed, organisering, modstand.
Men dette kan ikke gøres på et abstrakt grundlag, men må ske konkret. Så konkret som Bush’s besøg i Danmark, så konkret som krig mod Irak og så konkret som forringelserne i det daglige. Derfor må en ny stærk venstrefløj forholde sig dynamisk og konkret til den omgivende verden. Det er jo det, de sure unge og ældre gør, så vi må nødvendigvis også gøre det samme. Det skal man naturligvis gøre til en hver tid, men ikke altid er det gjort med lige stor succes. Venstrefløjen i Danmark er blevet betydeligt bedre til det, og vi skal mindst være danmarksmestre i det. Vores succes med for eksempel stop-bush, kan jo ses i vores arbejdsproces. Vi var radikale: En anden verden er nødvendig. Vi var udogmatiske og usekteriske og arbejdede på tværs af politiske skel, som sjældent set. Vi arbejdede ud fra noget konkret, som alle kunne enes om.

Det er en sådan venstrefløj der skal opbygges. De store sociale masse-bevægelser har en langt større magt, end den selv tror. Det er det, vi skal vise den; styrken ved sammenhold og organi-sering.
Det er den konkrete, målrettede og stålsatte venstrefløj, med dyb forgrening i de sociale bevægelser, der ejer morgen-dagen.

Flere artikler fra nr. 246

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
SUF (Socialistisk UngdomsFront)

Se flere artikler af forfatter:
Andreas Rohde

Siden er vist 1719 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside