Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 247 – 14. oktober 2005 – side 12

FN: Besættelsen skaber borgerkrig i Irak

En FN-rapport har for nyligt skrevet at USA og dens allierede er med til at øge den voldsomme splittelse af Irak. Amerikanskstøttet militser fører en skyggekrig mod de sunni’ere og shiamuslimer, som er imod besættelsen og puster derved til de sekteriske og etniske stridigheder.

Denne her krig kan måles på de mange lig man kan finde på lossepladser, i vejkanten eller flydende i floden Tigris. Ofrene er ofte bagbundne, tortureret og derefter skudt i hovedet eller brystet. Ifølge en repræsentant FNs humanitære arbejde, har irakisk politi, som ledes af indenrigsministeriet og støttes af USA, patruljeret gennem de områder, hvor deres modstandere befinder sig og kidnappet eller myrdet dem.
FN har alene i et tilfælde rapporteret om ligene af 36 mænd, som havde bind for øjnene og var i håndjern. De viste også tegn på tortur og efterfølgende likvidering. De blev fundet d. 25. august nær Badra (øst for Bagdad). Ofrenes familier har fortalt til menneskerettighedskontoret at mændene var blevet holdt tilbage d. 24. august i al-Hurriya distriktet i Bagdad, efter en operation udført af styrker fra indenrigsministeriet. Dette ministerium er ledet af Bayan Jabr, et højtstående medlem af den islamiske revolutions øverste råd i Irak (Sciri). Den 10.000 mandsstærke milits, Badr-brigaden, dominerer ministeriet.
I starten af oktober indrømmede Donald Rumsfeld, at to år efter besættelsen, USA har kun kunnet uddanne et tusinde irakiske politifolk, som kan arbejde uden støtte fra amerikanerne.
Det problem betyder, at det amerikanske militær i høj grad må fæste sin lid til kurdiske- og shia-militser som støtte i politiarbejdet. De shia-mulismer som er modstandere af besættelsen er også i sigtekornet. Amerikanske tropper, støttet af deres irakiske allierede, har forsøgt at bringe den radikale præst Muqtada al-Sadr til tavshed. Konflikter mellem de som er imod besættelsen og Badr-grigaden er blevet et dagligt fænomen i shia-områder.

Afsløringen af skyggekrigen i Irak har rejst nye spørgsmål omkring den rolle de to britiske SAS-agenter har, som blev anholdt i Basra. De er blevet anklaget for at være del af en 24 mandsstærk gruppe, som menes at have taget del i en “hemmelig krig“ i Syd Irak. Ifølge Sunday Times, var de to agenters opgave at identificere de ruter oprørere benytter sig af og så enten fange eller dræbe dem.

Tal Afar
Rapporter fra Tal Afar fortæller, at efter det seneste angreb på byen, blev de turkmenske politimænd, inklusiv deres chef, fyret og erstattet af medlemmer af Badr-brigaden. Turkmenerne fra Tal Afar, som hovedsageligt er sunni-muslimer, deltog i opstanden mod besættelsen i maj 2004 og er siden hen blevet angrebet to gange af de amerikanske tropper (Se sidste nummer af SAA). FN-holdet der har indsamlet sagerne om overgrebene mellem juli og september noterede sig en foruroligende stigning af disappearances og anvendelse af tortur. FN har modtaget rapporter om mishandling af fængslede og fejl i retsforfølgelsen af de sigtede. Rapporten tilføjer at: der er både førstehånds og andenhånds beretninger fra Bagdad, Basra, Mosul og Kirkuk om kontinuerlig og systematisk brug af tortur under afhøring på politistationer eller andre bygninger som tilhører indenrigsministeriet. FN-rapporten bekræfter de advarsler som Røde Kors har afgivet om at amerikansk militær fortsætter med at sanktionere tortur selv efter afsløringerne i Abu Ghraib fængsel i april 2004.
Amerikanske soldater har fortalt Human Watch, at der finder systematiske overgreb sted ved den amerikanske base nær Fallujah. Soldaterne har fortalt at de tilbageholdte blev tvunget til at bære på 20 kilo-tunge beholdere med vand med armene strakt ud og udføre andre ting indtil de besvimede. Andre torturmetoder var at bruge kemiske stoffer mod fangernes øjne og hud, udsætte dem for stres-stillinger, frarøve deres mulighed for søvn, og udsat dem for ekstrem kulde eller varme.
Ifølge en anonym kilde på Ramadi Hospital i an-Anbar-provinsen, har der for nylig været 20 sager med irakere som fortæller at deres arme og ben er blevet brækket af amerikanske tropper. De fortalte, at de var blevet tævet fordi, der ikke var nok plads i fangelejren.

Oversat og redigeret fra
Socialist Worker nr. 1971

Flere artikler fra nr. 247

Flere numre fra 2005

Siden er vist 2154 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside