Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 248 – 4. november 2005 – side 5

Irak-krig

Krigens vold rammer alle arbejdere – såvel danske, som irakiske og amerikanske

Peter Kjær

Den første lørdag i oktober blev en tragediens dag for familien Kirkmand. Familien fik besked om, at deres søn i dansk krigstjeneste var død. Slået ihjel af en vejbombe under en patrulje.

Beskeden kom omkring samme tid som det stod klart, at 2000 besættelsestropper i Irak var blevet dræbt. Sidste år viste en undersøgelse, at op til 100.000 irakere var døde gennem direkte kamp eller følgevirkninger af invasionen og besættelsen.

Johan Kirkmand, faderen til den dræbte dansker, har for længst meldt ud at krigen er forkert. Han er sønderjyde og hans familie har lidt under to verdenskrige. I den første mistede han tre af sine farbrødre, og i den anden blev Johans forældre menneskeligt ødelagt som han har formuleret det. Familiens anden søn er også soldat og deltog i tre operationer som var så farlige, at hæren bad ham skrive afskedsbreve. De erfaringer har fået Johan Kirkmand til at spørge: Har min familie ofret nok for Danmark og for at rette op på den “dårlige“ politik, der blev ført under Anden Verdenskrig?

Det seneste hold af danske tropper deltog i flere militære aktioner end de to forrige. Tilmed er de udstationeret i seks måneder frem for fire. Det har betydet, at hold 3 fik flere psykiske problemer end de andre hold. Det samme gør sig gældende for de amerikanske tropper. Amerikansk militær har meget uklare regler for anvendelse af tortur. Og George Bush har truet med at nedlægge veto mod en ny lov, som skal præcisere loven omkring tortur i hæren. Men den politik og de amerikanske troppers faldne moral har betydet, at overgrebene på irakere sker på må og få. Human Right har interviewet soldater som beskriver disse overgreb. Disse skete ikke under forhør, de skete i hverdagen, når soldaterne følte behov for at få afløb for deres frustrationer over tjenesten. Så længe fangerne ikke døde blev der ikke reageret fra de overordnede. Fx fik en enhed ved Fallujah tilnavnet the Murderous Maniacs af indbyggerne. Et resultat af den tilfældighed hvorved overgrebene fandt sted. Et tilnavn, soldaterne var stolt af.

George Bush og hans høge i administrationen rammes igen og igen af torturskandaler. Det startede med Abu Ghraib. Sig ordet og de fleste kommer til at tænke på det amerikanske militær. Det samme gælder byen Fallujah. Byen med den stærkeste modstand til besættelsen blev jævnet med jorden under tilbageerobringen, der fulgte amerikanernes nederlag i byen. Og fordi amerikanerne ikke kan skelne mellem oprørere og civile, og man ville give hele den irakiske modstand til en lærestreg, blev byen ryddet for al sin infrastruktur, tusinder måtte dø, og mange flere måtte flygte.

At mishandlingen er en del af den officielle strategi er ikke ny. Hele krigen mod terror er i planlæggernes selvforståelse en kamp mellem civilisation og fundamentalistisk islam. Mellem det gode og det onde. Med den selvforståelse helliger målet midlet, og derfor må et demokrati som det amerikanske også have den mulighed at anvende tortur. Terroristen bin Laden har da også fortalt, at et af resultaterne af angrebet på World Trade Center var en afdækning af hvor tynd, den skal, som indhyller kapitalismen, er. Med terrorlovgivning er en del af vores borgerrettigheder forsvundet. USA har brugt World Trade Center-angrebet som påskud for at sætte et helt maskineri af militær og nykonservatisme i bevægelse med det formål at kontrollere verdens ressourcer. Alene med de formål at styrke de multinationale, så de får flere markedsandele og større profitter. Det er klassisk imperialisme, og det må stoppe

Flere artikler fra nr. 248

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Peter Kjær

Siden er vist 2231 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside