Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 248 – 4. november 2005 – side 9

Dokumentar-film-festival

CPH:DOX: War Is Peace!

Jan Hoby

Med denne George Orwellske overskrift brager den politiske dokumentarfilm igennem for tredje gang i København. Den antikapitalistiske bevægelse har for alvor sæt sit fingeraftryk globalt i en ellers total kommercialiseret filmbranche. Den systemkritiske og grænseoverskridende dokumentarfilm er ikke længere et amerikansk eller angle-saksisk anliggende. Jan Hoby giver sine bud på. hvorledes politisk skoling, underholdning og kunst kan forenes i efterårets mørke timer.

CPH:DOX* Internationale Dokumentar Filmfestival (www.cphdox.dk) løber af stablen fra d. 4-13. november med et program, der har afskaffet begrebet kedsomhed i en lille uges tid. Vi lever i historiske tider, hvor den herskende orden bliver udfordret på mange fronter. Den globale og permanente krig mod terror er den uundgåelige forlængelse af nyliberalismen, – men tragedien d.11.september afsløret nyliberalismens begrænsninger! Der eksisterer millioner og atter af millioner globalt, som ikke mener, at Washingtons politiske og økonomiske herredømme kan løse verdens mest presserende problemer.

Fra de globale antikrigsdemonstrationer d.15. marts 2003, hvor mere end 30 millioner gik på gaden mod krigen i Irak, til den Bolivianske revolution i Venezuela, ser vi en globaliseret regnbuekoalition af mennesker, som kæmper for en anden verden. Selvom medieverden er 99,9% på magthavernes side, så opstår der hele tiden sprækker i deres “Disney World“-agtige verdensbillede mellem det gode og det onde.

CPH:DOX* viser disse sprækker i magtens herredømme og udstiller deres hykleri, deres bedrag og deres foragt for menneskeliv og demokrati. THE PIPELINE NEXT DOOR er en film om oprør fra neden. Georgiske bjergbønders gør modstand mod det britiske olieselskab BP. Selskabet forsøger at sikre Vesten og dermed Bush-administrationen sin livsenergi, – ved at lægge en olieledning hele vejen gennem Kaukasus og fjerne alle de landsbyer, som lægger i vejen.

Den demokratiske imperialisme, som Bush’s intellektuelle venner kalder hans projekt, er verdens største eksportforretning. De neokonservative i Bush-administrationen agerer blot som pligtopfyldende embedsmænd, der servicerer eksportvirksomheden: Frihed, kapitalisme og demokrati. OUR BRAND IS CRISIS er en film om konsulentfirmaer, der driver og sælger stormagtspolitik, som det var slik i Bonbon-land. Folket det går ud over i denne film, er det bolivianske.

Den herskende klasse er hverken særlig intelligent, human eller demokratisk indstillet, men særdeles grådig! Dette blev udstillet for hele verden med Enron-skandalen i 2000. Filmen ENRON:THE SMARTEST GUY IN THE ROOM viser den kapitalistiske logiks absurditet og Bush-familiens dybe forankring i denne skruppelløshed. Hudfletningen af den herskende klasse forsætter i Italiens kvindelige svar på Michael Moore, satirikeren Sabina Guzzanti og hendes film VIVA ZAPATERO. Filmen viser, at det ikke kun er danske politikere som må æde deres ord igen og komme med bortforklaringer. Idioti er blot et globaliseret synonym for en politiker, der støtter den nyliberale dagsorden.

En af de største forbrydelser mod menneskeheden i forrige århundrede foregik i 1994 i Rwanda. Mellem kl. 11 om formiddagen d. 11.april til kl.14 d.14. maj, blev mere end 50.000 tutsier ud af en befolkning på 59.000 nedslagtede på markerne i Nyamata. På blot 100 dage blev 800.000 myrdet af Hutu-styret, alt i mens det internationale samfund så til fra sidelinien. SHAKE HANDS WITH THE DEVIL: THE JOURNEY OF ROMEO DALLAIRE er en rystende film om den canadiske general, der var udsendt af FN på en fredsbevarende mission til Rwanda og blot kunne agere tilskuer til Afrikas eget Holocaust. Historien om Rwanda kan kun forstås til bunds, hvis man har en forståelse af den vestlige imperialismes ”del & herskpolitik” i Afrika gennem flere hundrede år. Bøgerne A Time for Machetes og Into the Quick of Life, begge af Jean Hatzfeld fra forlaget: Serpent’s Tail, vil hjælpe på vej til dette helhedsbillede.

Den vestlige verdens politikere har et stort ansvar for verdens elendighed og specielt Afrikas. Men det betyder ikke, at der er nogen hjælpende hånd til alle de mennesker, hvis liv den vestlige verden har smadret. Tværtimod! Vores grænser er lukket og skulle du komme ind så ydmyger vi dig til du føler dig mindre værd end affaldet i skraldespanden. Tre film behandler Fort Europa og Fort USA og konsekvenserne for flygtninge og indvandrere. OPERATION SPRING handler om den østrigske stats racisme, hvor en gruppe kritiske nigerianske demonstranter får kærligheden at føle fra statsmagten. ROMANTICO handler om illegale immigranters skæbne i Guds eget land. GONGO er filmen om den tragiske skæbne og høje pris, mange afrikanere må betale for drømme om at komme til Fort Europa.

Af andre film der kan anbefales er: GUERILLA GIRL om en middelklasse kvinde der tilslutter sig FARC i Colombia, FARELA RISING: hip hop som social revolution i Brasilien, når politik skal være sjovere end LULA! Der er en film om de autonomes store helt og Ja-siger til EU-forfatningen! ANTONIO NEGRI – A REVOLT THAT NEVER ENDS. Hvis du vil blive klogere på, hvordan autonomi og reformistiske ideer er to sider af samme mønt, så skulle du måske se denne film. Brutaliseringen af arbejdslivet tager til under nyliberalismens diktatur, i filmen WORKINGMAN*S DEATH får du syn for sagen, hvis du ikke selv har oplevet det på egen krop.

Der er endnu flere gode film at se på CPH:DOX og ikke alle handler om den politiske kamp... og dog! Men grundlæggende set handler kampen mod kapitalismen jo om kærlighed til livet, så derfor skal jeg også se BE HERE TO LOVE ME: A FILM ABOUT TOWNES VAN ZANDT.

God fornøjelse! Vi ses i mørket!

Flere artikler fra nr. 248

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2026 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside