Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 249 – 24. november 2005 – side 2

Det mener vi

Nederlag til Fogh og racismen – sejr til Socialdemokraterne og supervalg for Enhedslisten

Anders Foghs og Pia Kjærsgårds lokale udgave af nyliberalisme og racisme gik tilbage, fordi mange mennesker har fået nok af deres nedskæringer og ekstremme fremmedhad. Derfor er det ikke mærkeligt at landets største oppositionsparti, Socialdemokraterne, der har ført klassik valgkamp på en social og bred appel, gik stærkt frem til næsten 35 % af stemmerne. I samme åndedrag er det bemærkelsesværdigt at Enhedslisten mere end fordoblede sit mandattal i byerne, fordi de er det tydeligste modsvar til racismen og konsekvente modstandere af nedskæringer.

Alle gode mennesker kan glæde sig over Søren Pind totale nederlag og Louise Freverts tilbagegang, fordi det er et slag i fjæset på racisterne. Man kan ærgre sig over SF’s tilbagegang, men må samtidig forstå at det er vælgernes dom over deres højredrejning og hang til forlig, nedskæringer og borgmesterposter. Man kan glæde sig over at Enhedslisten fik hver tiende stemme i København og dog undre sig over, at det ikke blev til mere. Forklaringen skal nok findes i den noget uskarpe valgkampagne, som ikke for alvor fik sat kant mod racismen, kant mod det erhvervsvenlige storbyggeri eller forbundet sig til den daglige kamp mod forringelserne af velfærden, skolerne, plejehjemmene, daginstitutionerne og sygehusene. Mere skarp linie ville have givet flere stemmer. Det synes Enhedslisten i Gladsaxe som fik et vildt flot valg med 11,4 % af stemmerne og tre mandater i byrådet. Deres valgkamp har i lang tid været forbundet direkte med velfærdskamp i Gladsaxe og deres profil er skarpt skåret over en social protest og et solidarisk alternativ. Det kan Enhedslisten i Århus og København lære meget af, hvis de vil realisere potentialet.
Enhedslisten fik en borgmesterpost i København, bl.a. fordi fagbevægelsen kræver indflydelse til venstrefløjen. Det er i sig selv positivt. Men spørgsmålet er om det kommer Enhedslisten til gavn. Flertallet på Københavns Rådhus vil fortsætte nedskæringerne og dem skal Mikkel Warming så administrere. Det giver ikke styrke til kampen mod nedskæringerne eller opbakning til Enhedslisten. Enhedslisten og Mikkel Warming skylder sine vælgere at beskrive, hvordan en borgmesterpost kan bruges offensivt til at kæmpe mod flertallets nedskæringer og racisme.

For antiracister, fagligt aktive, antikapitalister, skoleelever, børneforældre og børnebørn er der al mulig grund til at kippe med det røde flag over dette kommunevalg. Fremgangen fra Folketingsvalget i februar er fortsat, så modstanden har fået en synlig og klar stemme i Enhedslisten. Det må give yderligere næring til opbygningen af en antikapitalistisk venstrefløj, der omsætter stemmerne modstand mod Den verden og det Danmark Bush, Fogh og Mærsk står for. Det må anspore os til mere antiracistisk aktivitet i fællesskab (som fx demonstrationen 14. november). Det fortæller os om de titusinder af Københavnere, odenseanere og andet godtfolk, som vi kan være aktive sammen med i fx mobiliseringen til den globale Irak-demonstration 18. marts næste år. Lad os mødes og gå i gang. Vi er kun lige begyndt.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 249

Flere numre fra 2005

Siden er vist 2376 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside