Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 249 – 24. november 2005 – side 6

Frankrig i flammer

Vejen frem mod optøjerne

Jakob L. Krogh

I løbet af sommeren har Nicolas Sarkozy ført sig frem som det respektable højres alternativ til Le Pen og fascisterne i Front National. To dage inden optøjerne startede, marcherede han ind i Argenteuil, en forstad til Paris, og erklærede på nationalt tv, med hånende tilråb fra lokale unge i baggrunden: ”Vi vil af med disse bøller”.

I årene forud for optøjerne blev en del velfærd forringet kraftigt i forstæderne. Fx er sociale forhold forringet fordi mere end 60.000 socialarbejdere er blevet afskediget, og i en anden sparerunde blev 10.000 lærere også fyret. I de parisiske forstæder er der en ungdomsarbejdsløshed på mellem 25-40 %. Og for to år siden blev den racistiske hetz bl.a. forstærket ved indførelsen af forbudet mod at bære hijab i skolerne. Bl.a. derfor føler befolkningerne i forstæderne sig uønskede og opgivet af den franske stat.

Den racistiske diskrimination og de elendige sociale forhold har betydet, at den sociale uro længe har ulmet i forstæderne. Ifølge Le Monde var der i de første ti måneder, inden optøjerne startede, blevet brændt 28.000 biler i Frankrig – et gennemsnit på 90 per nat. I den samme periode påstår politiet, at deres biler 9.000 gange er blevet bombarderet med sten.

Flere artikler fra nr. 249

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1880 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside