Socialistisk Arbejderavis
Nr. 249 – 24. november 2005 – side 6
Fra Paris til Rosenhøj – frustrationerne og ydmygelserne er de samme
Peter Kjær
Statslig racisme og bevidste provokationer fra politiets side er årsagen til de voldelige reaktioner i Rosenhøj og Paris.
I Rosenhøj har en 19-årig palæstinenser, uden arbejde eller uddannelse, fortalt til Ekstra Bladet: vi vil ikke finde os i mere. Vi har kun frustrationer og aggressioner tilbage. Det her er kun begyndelsen. Som i Paris ydmyger politiet de unge indvandrere og flygtninge og hetzen spiller derfor en central rolle og er årsag til optøjerne i Rosenhøj: Vores aggressioner er direkte rettet mod politiet. De ydmyger os dagligt. De trækker os ud af biler for øjnene af alle. De ransager vores hjem, ydmyger os for øjnene af vores familier og naboer og tramper på vores værdighed.
I Århus er politikken hårdt mod hårdt og den uforsonende linie kan kun gøre tingene værre. Med den politik viste tidligere borgmester Louise Gade at dialog og kompromis ikke er muligt. Med andre ord: De unge har intet at have deres kritik i. En arrogant og middelalderlig linie der klart overgår hvad Chiracs regering formåede. Modsat Frankrig er det i Danmark ikke lykkedes at forbinde urolighederne med sociale problemer. Her er det primært Dansk Folkepartis linie som har vundet. Optøjerne opfattes derfor primært som drengestreger udført af muslimske knægte, som ikke vil tilpasse sig “danske værdier“.
Dansk Folkeparti krævede uromagerne defineret som terrorister. Måske fordi de ville score lette point. Men sikkert også fordi den opfattelse styrker deres hetz mod muslimer som potentielle terrorister. Og sådanne generaliseringer og hetz er desværre blevet alt for almindelige.
Som Simon Turner, seniorforsker ved Institut for internationale studier, fortæller: der synes ikke være nogen hæmninger, når man taler om muslimer. Nu er der intet galt i at sige at islam er en terrororganisation. Eller krænke muslimers forbud mod at afbilde profeten Muhammed, selv med en bombe under en turban. Det er i den grad mangel på respekt for andre mennesker. Og en reaktion som i Rosenhøj er kun forventeligt. Vreden og frustrationerne blandt de unge vokser, og det er alene et spørgsmål om hvordan modstanden næste gang kommer til udtryk. Men de små tiltag mod racismen som vi har set ved Krystalnatten og d. 14. november i København giver håb om, at flere siger stop til racismen og er parate til at yde Fogh og Pia K modstand.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe