Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 249 – 24. november 2005 – side 12

International protestdag 18. marts

Stop besættelsen

Jakob Nerup

Hver eneste dag har sine 50-100 døde irakere, 1-5 amerikanske soldater og mange flere ødelagte sjæle. 19. marts 2003 begyndte den amerikansk ledede koalition sit angreb og efterfølgende besættelse af Irak. En krig og besættelse Danmark med Fogh og Mærsk i spidsen har bakket op om og som i dag er blandt de meget få stater som deltager med soldater. D. 18. – 19. marts er der over hele verden planlagt kæmpe demonstrationer i fx London, Washington, Rom, Athen, København og Århus.

Træk de danske tropper hjem
Foghs besættelse af Irak er presset. Vi ved alle, at han løj Danmark ind i krigen med løgnen om Sadam Husseins masseødelæggelsesvåben. Vi ved, at Danske soldater aktivt har udøvet tortur, skudt 169 gange og dræbt 13 Irakere og såret mange flere. Vi ved, at de danske soldater dør i Irak og at de dødes pårørende ikke støtter den danske deltagelse i besættelsen. Vi ved, at de virkelige bagmænd bag Danmarks deltagelse i krigen er dødens købmænd, som profiterer gennem store våben- og transportkontrakter med USA, og Mærsk tjener milliarder. Vi ved, at Socialdemokraterne og de Radikale vil have de danske tropper ud næste sommer. Der er al mulig grund til at sætte alle kræfter ind for at skabe et folkeligt pres på regeringen, så de danske tropper trækkes hjem nu.

Stop besættelsen
USA har 160.000 soldater i Irak, mere end 2000 døde og titusinder af sårede. Irakerne har betalt med mere end 100.000 døde og mange flere sårede og endnu flere med ar på sjælen. USA’s besættelse er beretningen om grusomheder, destruktion og røverøkonomi.
Historierne om tortur i Abu Greib fængslet fortsættes med de CIA-trænede irakiske torturbødler i indenrigsministeriet, som holder hundredvis af fanger i kældrene. Historierne om de forfærdelige angreb på Fallujah, Najaf og andre byer er printet i vores hukommelse. Befolkningen fik først lukket for mad og vand. Dernæst angreb de med fly, kanoner og tanks. Til sidst kom de med granater og napalm. Vi ved at to britiske soldater, forklædt som troende, blev arresteret i en bil fyldt med sprængstoffer og våben. Vi ved at en række af de værste bilbomber mod civile på markeder og ved moskeer ikke er placeret af modstanden. Vi ved at sekteriske militser, som tilhører de irakiske regeringspartier, myrder politiske modstandere og sunnireligiøse ledere. Vi ved at myten om spøgelsesterroristen Al-Zarqawi er overeksponeret i den amerikanske propaganda.
Amerikanerne lovede at genopbygge Irak og bringe velstand. Det modsatte er sket. Den irakiske olie bruges til at finansiere den udpegede regering og besættelsen. De multinationale firmaer har fået kontrakterne og de beskyttes af 20.000 lejesoldater. De almindelige irakere har kun strøm få timer om dagen, rent vand er en mangelvare og det offentlige system totalt smadret. Skoler er nedslidte og hospitaler mangler medicin, og alt koster penge. Arbejdsløsheden stiger og er på over 50 %. De mange milliarder USA har postet i Irak er gået til korruption af kurdiske, shiamuslimske og andre grådige mænd, som villigt lader sig bruge som regering. Valgene i Irak har ikke skabt demokrati, men i stedet understøttet den etniske og religiøse opdeling mellem kurdere, shiaer og sunnier. Denne sekteriske opdeling af Irak har besættelsen skabt og den udbygges gennem opbygningen af det irakiske militær. Ud af 115 bataljoner er der 60 shia- 45 sunni og 9 kurdiske bataljoner, mens der kun er én blandet.

Oprøret har opbakning
I praksis er kun halvdelen af tropperne aktive. Irakerne har ikke fået sikkerhed, tværtimod. Alligevel vokser modstanden overalt i Irak. I oktober var der op mod 100 angreb om dagen. De amerikanske styrker kan ikke bevæge sig frit i Irak og har reelt ikke kontrollen i store områder og byer eller dele af byer som Bagdad og Basra. Derfor har amerikanerne sprængt 4 af Bagdads broer i luften. Vi ved at modstanden har opbakning. En undersøgelse fra det britiske forsvarsministerium viser at 45 % støtter den væbnede kamp, 82 % er stærkt imod koalitionens tilstedeværelse og kun 1 % mener at de bidrager til øget sikkerhed.
Vi ved at besættelsen er forkert. Vi ved, at de danske tropper må hjem, hvis ikke flere danskere og irakere skal dø. Vi ved at Danmark er blevet et terrormål, fordi Fogh deltager i besættelsen. Vi har brug for fred og irakerne har brug for frihed. 18. marts er den næste chance for at vise det.

Se mere om den danske mobilisering på www.nejtilkrig.dk
Se mere om den engelske på www.stopwar.org.uk
Se mere om USA på www.unitedforpeace.org og www.internationalanswer.org

Flere artikler fra nr. 249

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2168 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside