Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 25 – December 1986 – side 4

På kanten

Visner firkløveret i vinter?

Pia Larsen

Regeringspartierne har det ikke så godt. Deres økonomiske politik har lidt skibbrud, og miljødebatten truer med at sprænge sammenholdet indadtil.

Men det var ikke betalingsbalanceunderskuddet, arbejdsløsheden og de dystre økonomiske udsigter, der bekymrede de borgerlige på deres landsmøder i sidst måned.

Regeringens faste støtteparti, Det radikale Venstre spår valg i januar. Det er også sandsynligt, at kombination af miljødebat, økonomisk elendighed og overenskomstforhandlinger udløser valg i foråret.

Derfor skulle den ideologiske profil pudses af. På de Konservatives møde blev begrebet privatisering pludselig afløst af modernisering. “Vi er ikke imod en velfungerende offentlig sektor,” sagde den politiske ordfører Grethe Fenger Møller.

Lov og orden

Fælles for alle firkløverpartierne var bekymring over volden, hærværk, tyveri og BZ'erne. Der blev krævet strengere straffe til dem, der ikke overholder samfundets ‘spilleregler’.

“De mennesker, der ikke kan klare friheden, må varetægtsfængsles,” lød budskabet. Og enigheden om, hvor ansvaret skulle placeres, var lige så markant – det er socialisternes skyld!

Skræmmebilleder om det ‘socialistiske’ samfund med en S-SF-regering blev fremmanet. Folk vil ikke kunne gå trygt på gaden, S-togene bliver veritable lossepladser, BZ’erne erobrer hele gader, og ingen kan føle sig sikker i sin bil eller på sin cykel. Derfor må anlægsstoppet hæves – der må bygges flere fængsler!

Frihed er det bedste guld og firkløver-regeringen vil i sin valgkamp fokusere på denne frihed og appellere til dem, der har deres på det tørre og kan tjene guldet.

Vælgernes opmærksomhed skal væk fra krisen, krigstruslen og miljøsvineriet. Syndebukke skal slæbes frem og have straf – og syndebukkene er rockere, flygtninge, BZ’ere og christianitter.

De borgerlige er bekymret for, at den forestående overenskomstsituation vil eksplodere, at ånden fra påskestrejkerne i 85 lever. De har udråbt SF som hovedfjenden og er bange for den fremgang SF har fået.

Ind i varmen

“Samfundet er blevet konservativt, men det er befolkningen ikke,” lød sukkene. De maner socialdemokraterne til at samles om de gamle grundværdier, mod folkesocialisterne.

Og nogle socialdemokrater er skam glade for at blive lukket ind i varmen. Mogens Camre håber på et samarbejde mellem Socialdemokratiet og de Konservative. Lykketoft håber, at SFs tilslutning falder til 6-7%.

At ledende socialdemokrater skulle reagere på denne måde mod socialister, som fremstilles som en trussel mod dem, der tjener guldet, er ikke nogen overraskelse, hvis man kigger på rækken af socialdemokratiske regeringer.

Problemet er dog, at SF hurtigt vil komme med forsikringer om, at de også mener, frihed er det bedste guld.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 25

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 1274 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside