Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 251 – 2. februar 2006 – side 9

Boganmeldelse

Ole Sohn: "Jeg kommer snart hjem"

Anne A. Lange

Ole Sohns jeg kommer snart hjem, som har sit historiske af i begyndelsen af det tyvende århundrede. I bogen følger vi Pouls liv i Zarrusland og senere i Stalins Rusland. Poul bliver kommunist, men ikke enig i al Stalins politik, men forbliver dog loyal overfor diktaturet til sin død. Bogen har sin styrke i fortællingen om hvordan danske Poul bliver kommunist efter mødet med den enorme undertrykkelse i Zarrusland

I starten af 1900-tallet beslutter Viggo og Nancy Schiøtz sig for at flytte til Sibirien med deres fire børn for at prøve lykken med en opkøbsstation tilknyttet det danskejede slagterifirma Brüel og Thøgersen.

Familiens økonomiske og sociale status i Danmark er ganske udmærket, men i projektet i Lebjazjie ser Viggo store muligheder og familien forlader venner og familie for at starte et nyt liv i Vestsibirien.
Desværre lykkes projektet ikke og familien må, efter 2 år, sælge alle deres ejendele for at få råd til rejsen hjem til Danmark. Familien må endda efterlade deres ældste søn, Poul på bare 15 år, i Rusland. Poul skal så tjene til hjemturen på et russisk gods, men forlader stedet i utide, og familien mister kontakten til ham.
Poul er født i et overklassehjem i Danmark, men grundet omstændighederne, bliver han revolutionær og senere i Danmark beskyldt for at være landsforræder, for imens familien vender tilbage til de trygge omgivelser i Danmark og så vidt muligt prøver at vende tilbage til deres gamle tilværelse, arbejder Poul som daglejer rundt omkring og oplever uretfærdigheden i det samfund han lever i. I kulminerne i Donbassområdet bliver han involveret i bolsjevikkernes arbejde og ender med at blive et respekteret medlem af partiet, som endda udstyrer ham med en leninorden. Selvom Poul er meget uenig i retfærdigheden i Stalins magtovertag og styreform, forbliver han loyal overfor partiet og er med til at føre dets ideer ud i livet til sin død i 1952.
Ole Sohn har ud fra Nancy Schiøtz’ dagbøger og breve fra sønnen samt danske og russiske arkiver skrevet den autentiske dokumentarfortælling Jeg kommer snart hjem om familien Schiøtz i Danmark og Rusland.
Bogen følger familien fra slutningen af 1800-tallet til 1952 og giver især, gennem Poul, et rigtig godt indblik i det enkelte menneskes rolle og vilkår i Rusland fra tsartiden til arbejdernes og bøndernes revolution, gennem en borgerkrig og to verdenskrige til ændringen af staten fra arbejdermagt til bureaukratvælde. Desuden er den for socialister selvfølgelig god til at få et overblik over de historiske begivenheder i den periode.

Flere artikler fra nr. 251

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Anne A. Lange

Siden er vist 3385 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside