Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 251 – 2. februar 2006 – side 9

Filmanmeldelse

"1:1" – Det handler om klasse

Jan Hoby

‚1:1‘ er et portræt af forstaden, hvis vision og intension er blevet til sin egne forbandelse! Den socialdemokratiske vision om at hæve livskvaliteten for den danske arbejderklasse ved at bruge samfundets værdier til at bygge boliger, skoler, idrætsanlæg og parker, – blev ét symbol på reformismens krise.

Forteksterne til filmen 1:1 starter med at vise visionerne og intensionerne bag de egalitære tanker som dannede baggrunden for de moderne forstæder i Brøndby og Avedøre.

‚1:1‘ er et drama fra øjeblikkets danske hotspot – mødet og sammenstødet mellem de muslimske danskere og de hvide danskere, som deler samme sociale forhold og tilhører den samme klasse. Dramaet er skildret og personificeret gennem et intens kærlighedsforhold mellem to unge mennesker

De to unge elskende har samme sociale baggrund, men har hver sin hudfarve og kulturelle baggrund . Den palæstinensiske Shadi og den danske Mie elsker hinanden, men den kulturelle forskel adskiller dem p.g.a den ideologiske og strukturelle racisme er blevet til en kropslig forankret størrelse. Denne del & hersk problematik bliver drastisk forstørret, da Mies bror, Per, bliver slået til lirekassemand.

Gerningsmændene er ukendte, men alle odds peger på unge indvandrere. Stigmatiseringen af alle muslimske danskere, indvandrere og flygtninge, æder sig ind på Shadi! Derfor ender Shadi med at mistænke sin hårdtslående bror, Tareq, for udåden. Pers racistisk inspireret slæng af frustrerede udstødte hvide arbejderklasse unge sværger hævn.

Midt i den herskendes ordens del & hersk politik står de elskende som i Shakespeares tragedie klemt inde mellem de uforsonlige klaner og deres egne komplicerede loyalitetsforhold.

‚1:1‘ udspiller sig i et autentisk og vel research’et miljø. Det tjener filmen, at der udtrykkes så stor solidaritet og respekt for de mennesker, som lever i det socialdemokratiske fatamorgama. Der er ingen “rød“ eller “reaktionær“ læremester involveret i filmen. Filmen finder og holder en svær balance på et kompliceret spørgsmål, – som kun kan finde sin løsning gennem klassesolidaritetens brobygning.

‚1:1‘ er en film der engagerer. Den griber tilskueren om sjælen og hjertet. I sit eget rolig tempo indfanger 1:1 den virkelighed som leves i langt flere liv end alle de middel – og overklasseliv som fylder mediebilledet. At instruktøren har brugt virkelige mennesker fra arbejderklassens randområder er en ubetinget kvalitet.

De fleste anmeldelser af 1:1 har været vaklende, – mest af alt fordi de ikke forstår at skellet mellem “dem og os“ er en falsk modsætning, – som Shadi og Mie godt ved, men ikke kan undslippe fordi venstrefløjen og fagbevægelsen har tabt sigte af kampen for en bedre verden.

Shadi og Mie, og mange som dem, vil få svært ved at “elske den jeg elsker“, så længe denne verden bygger på skel og atter skel mellem mennesker.

Flere artikler fra nr. 251

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1985 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside