Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 252 – 23. februar 2006 – side 4

Stine Skogberg, PLS, på Danmarks Sociale Forum

“Vi kan skabe et alternativ til nyliberalismen”

Stine Skogberg, PLS, var på Danmarks sociale forum i februar. Her gav hun sit bud på alternativer til nyliberalismen på uddannelsesområdet. Men hun pointerede, at de enkelte kampe mod nyliberalisme ikke kan vindes eller tænkes uafhængigt af hinanden. Derfor må vi kæmpe solidarisk. Det som rammer jer, rammer også mig, fortæller hun.

- PLS har de seneste år, forsøgt at skabe en organisation, som er præget af aktivisme. Fordi vores erfaringer siger os, at det ikke kun er gennem forhandling, men også gennem handling vi opnår resultater. Det er igennem aktivisme, at vi har formået, at involvere vores medlemmer og forsøgt at sætte en dialog i gang, så de kommer med i de diskussioner, der er på uddannelsesområdet lige nu. Og de initiativer, der er sat i gang i uddannelsespolitikken er ikke til det bedre. Der bliver en større individualisering på uddannelserne.
Vi får mindre undervisning, der bliver større hold, vi op-lever undervisere, der bliver fyret.
- Vi oplever en ekstrem frustration fra de studerende, hverdagen bliver frustrerende, fordi man ikke aner, hvad det er for vilkår, man skal agere under. De studerende bliver passive, fordi de ikke aner hvad de kommer ind til om morgenen. Og det er, hvad nyliberalismen gør i øjeblikket. Og det er kun de synlige effekter.
Øget samarbejde
- Et usynligt problem ved udviklingen på uddannelsesområdet er, at folk ikke føler, de har overskud eller tid til at få indsigt i den udvikling. De bliver passive. Men det rammer ikke kun os. Det sker på hele uddannelsesområdet. Det sætter nye og øgede krav til elev- og studenterbevægelsen og øger nødvendigheden af øget samarbejde. Og der er der ofte nogle forskellige vinkler på, hvordan man skal gå op mod nyliberalismen.
Firkantet sagt om det er forhandlinger eller handlinger der er vejen frem. Og det skal vi væk fra. Den splittelse er ikke nyttig. Vi må samle os, og skabe fælles mål. Drop fokus på forskelligheder og fokusér på vores fælles kamp.
Mere diskussion og flere fede fora
- Gruppeeksamen har fx. været meget i medierne. Og det er en sag, hvor vi kan stå sammen. Ikke kun på tværs af uddannelser. Fagbevægelsen og erhvervslivet er også interessenter, mener jeg. Det her sociale forum er en måde at skabe mulighed for at udveksle erfaringer og ideudvikle. Jeg mener, at for at vi kan skabe et alternativ til nyliberalismen, så er det sådanne fora der skal styrkes. Og mange flere. Ikke kun denne her weekend, men netværk som mødes mere kontinuerligt for at diskutere.
- Jeg tror nemlig, at mange vil være med til at skabe alternativer, men de ved ikke, hvor de skal gå hen.
- Det skal både være lokale, regionale og nationale fora. Og både i studenterbevægelsen og fagbevægelsen halter vi bagefter. Det er ikke os, der definerer hvor samfundet og uddannelsessystemet skal bevæge sig hen. Men det skal være os, der skal bestemme og det skal være os der bestemmer, hvad indholdet af vores uddannelse skal være. Vi skal være fremme i skoene og sige hvad det er, vi vil. Vi skal have ordene tilbage. De ord, vi mener, der beskriver vores uddannelse.

European Social Forum
- Jeg tror også, vi skal se internationalt. Vi skal lære af de erfaringer andre studieorganisationer har gjort sig. Nu har Cathy Fletcher været her (engelsk studenteraktivist) og hun har gjort et stort indtryk på mig. De har virkelig formået at skabe en modbevægelse derovre. Og det kan vi lære rigtig, rigtig meget af.
- Der er European Social Forum i maj og der håber jeg, vi kan blive mange, som er med til at danne netværk uanset, hvor fanden vi kommer fra.

Solidaritet
- Og som forslag til en anden verden, så tror jeg også, det er ekstremt vigtigt, at vi ikke arbejder isoleret. Nu ved jeg godt at jeg er her for at have en uddannelsesvinkel, men uddannelsespolitikken må ikke stå alene, velfærdspolitikken må ikke stå alene, integrationspolitikken må ikke stå alene. Vi bliver nødt til at være solidariske med hinanden. Som forummet også lægger op til, så må vi finde en eller anden fælles solidaritet. Hvis noget rammer jer, så rammer det også mig. Og omvendt. At vi går ud i samlet flok og siger, “vi vil gerne være en modvægt til den regering, der sidder nu”. Men for at det skal lykkedes, må vi også være solidariske med hinanden. Det nytter ikke, at vi står totusinde pædagogstuderende og råber op om at pædagogikken er død, hvis vi ikke har opbakning fra de andre. Og det synes jeg, vi skal tænke over og bakke hinanden op om.

Se også:
SAA 252: Aalborg - Aahus - Odense - København: National Aktionsdag mod forringelser af vores uddannelser
SAA 252: Interview med Uffe Lembo, formand for DGS: “Vi skal vise, at vi er det store flertal”

Flere artikler fra nr. 252

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Social Forum-bevægelsen (DK)

Siden er vist 2393 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside