Socialistisk Arbejderavis
Nr. 252 – 23. februar 2006 – side 5
Palæstina
Valget i Palæstina udstiller Vestens hykleri
Peter Kjær
Reaktionen i Vesten ovenpå Hamas jordskredssejr til parlamentsvalget i januar, lød cirka sådan: Åh nej, nu har palæstinenserne valgt en terrororganisation til magten, nu havde vi belønnet dem med demokrati, og deres tak er at stemme de helt forkerte til magten! Den reaktion er dybt hyklerisk, men en lille trøst er dog, at ingen har stillet spørgsmålstegn ved valgets afhandling. Det er forløbet eksemplarisk, men resultatet, ja, det skal der nu, på diplomatisk og økonomisk vis, forsøges omstødt. Palæstinensernes frie vilje skal knægtes – endnu engang.
Israel vil ikke samarbejde med Palæstina med Hamas ved magten. Man forhandler ikke med terrorister. Men det virkede dog dybt besynderligt, da den engelske journalist Robert Fisk tilbage i 1993 kunne berette om, tætte kontakter mellem toppen af Hamas og de ledende parlamentarikere, som fx Simon Peres. Så det handler ikke om, hvem israelerne vil føre politik med. De er i gang! Men formålet er alene at underkende det palæstinensiske folks ret til at vælge deres ledere. Det rette valg havde været Fatah. Partiet som er vestligt stemt og dybt korrupt. Men det var netop det, at Hamas kunne levere velfærd og at det ville fortsætte frihedskampen mod Israel og vestlig indflydelse i deres land, der gjorde at Hamas vandt. Nu står Vesten og Israel tilbage med det helt afgørende problem: Hamas kan ikke kontrolleres som Fatah var kontrolleret. Demokratiet har bragt de forkerte til magten.
Listen over demokratier i Mellemøsten, som har valgt forkert, og det vil sige, mod vestligvenlige regimer, er snart lang. I Algeriet i 1990’erne valgte man en religiøs og nationalistisk regering til magten. Her lød der et ramaskrig fra Vesten og Frankrig overvejede sågar at sætte tropper ind. Frankrig havde da også før sat Libanon på plads, da de blev lidt for frittænkende, og briterne slog et oprør ned i 1930’erne mod deres mand, Kong Farouk, for at nævne et par eksempler. Mellemøsten har i magthavernes syn faktisk altid gjort hvad der blev sagt, men det er ved at ændre sig. Mellemøsten har dog så stor betydning at USA siden Anden Verdenskrig har ønsket kontrol med landene, og har for ganske nyligt invaderet Afghanistan og Irak for at øge deres indflydelse i regionen.
Men disse to lande har dog ikke levet helt op til forventningerne. Afghanistan går det pænt. De har valgt nogle krigsherrer og mordere ind, men gør det ok. Irakerne valgte Dawa-partiet til magten i Baghdad. Et parti som stod bag de fleste kidnapninger i Beirut i 80’erne og som har bombet de amerikanske og franske ambassader i Kuwait.
Vesten må erkende, at deres forsøg på kontrol med Mellemøsten vil afføde modstand. Og de, som kan udtrykke modstanden klarest og mest præcis, vil også være de kræfter, som folk vil stemme ind. Fordi Hamas ikke ses som en terroristorganisation af palæstinenserne. Den ses som en organisation der sikrer velfærd og som en kraft mod imperialismen og besættelsen af Palæstina.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe