Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 252 – 23. februar 2006 – side 9

Økonomi for Antikapitalister

Markedets usynlige hånd

Jakob Nerup

Først da Arlas produkter blev boykottet i Saudi Arabien begyndte Anders Fogh Rasmussen og resten af det pæne selskab at reagere på Jyllandspostens tegninger. Nu skulle der forklares og hjælpes, så de danske varer kom tilbage på hylderne i de Mellemøsten.

SAA artikel 25216

Siden er det blevet meget værre for både Arla og resten af de danske virksomheder, der sælger synligt. Det varer nok ikke længe før regering og Folketing iler til med nødhjælp til de danske multinationale virksomheder.

Arla har forsøgt sig med undskyldninger og støtte til Røde halvmåne, hvilket er sympatisk nok. Men det hele skal selvfølgelig redde Arlas milliardeksport til Mellemøsten, så det er krokodilletårer der grædes på direktionsgangen i Arla. Samme følsomhed har flere hundrede mejerister, lagerarbejdere og HK’ere ikke mærket på Bislev Mejeri og Akafa-mejeriet i Aalborg. De er blevet sat på arbejdsfordeling med en fyring i udsigt, hvis ikke slaget i Mellemøsten forbedres.

Hverken Anders Fogh eller de danske medier forestiller sig at mejeristerne og truckkøreren skal hjælpes, for sådan er det med markedets mekanismer. Det er den usynlige hånd der tvinger Arla til at fyre de ansatte, der producerer til Mellemøsten. Men i virkelighedens verden står der direktører bag fyresedlerne og kolde kontanter tæller mere end mennesker.

Arla havde i regnskabsåret en omsætning på 46.000.000.000 (46 milliarder) kroner og et overskud på mere end 801 millioner kroner. Det er et multinationalt selskab, hvor 10.600 danske og svenske mælkeproducenter scorer overskuddet.

Mon ikke et par millioner kunne holde mejeristerne og lagerarbejderne i gang eller på fuld løn i nogle måneder uden at det kan mærkes i de små millionærhjem ude på landet.

Men sådan er logikken selvfølgelig ikke i et multinationalt selskab. Her skal de ansatte og ikke aktionærerne bære byrderne, når det går dårligt på markederne.
Gennem medierne kan man få den vrangforestilling, at markedets usynlige hånd som en lovmæssighed tvinger de stakkels aktionærer til at foretage fyringerne. Men sandheden er at de har friheden til at vælge. At de som mennesker kunne tilgodese deres loyale medarbejdere som er uskyldige ofre for den danske regerings racisme og islamofobi.

Der er ingen lov eller aftale, som bestemmer at de skal fyres. Kun kapitalisme uskrevne grundlov om at hensynet til bundlinien og aktionærerne altid vejer tungere end alle andre menneskelige hensyn.

Denne spaltes skribent vil derfor sætte navn på de som har fyret mejerister, lagerarbejdere og HK’ere for at sikre profitten: Administrerende direktør Peder Tuborgh, viceadministrerende direktør Povl Krogsgaard, viceadministrerende direktør Andreas Lundby, koncerndirektør Hans-Åke Hammerström, koncerndirektør Kim Nielsen, koncerndirektør Mikael Sternberg Christiansen, koncerndirektør Peter Lauritzen. Arla’s aktionærbestyrelse består af formand Knud Erik Jensen, næstformand Åke Hantoft, Erik Karlsson, Jan Toft Nørgaard, Ove Møberg, Anders Ericsson, Pejter Søndergaard, Steen Nørgaard Madsen, Kaj Ole Pedersen, Bent Juul Sørensen, Bengt Darhult, Sören Kihlberg, Gunnar Pleijert, Viggo Bloch.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 252

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3084 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside