Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 253 – 16. marts 2006 – side 6

Uddannelsespolitik

Studerende der vil slås for deres uddannelse?

L Bergmann

At kæmpe imod forringelser på sin uddannelse. Det er da sådan noget hippi-70’er- crap. De studerende gider ikke engagere sig. De studerende har ikke nogen holdning til deres uddannelse. Hvad pokker skulle de studerende da slås for?

Denne holdning til de studerendes engagement var og er velkendt. Men i dag er den decideret fejlagtig, og man fristes til at minde dem der kommer med disse udsagn om, at det da vist er MEGET længe siden at de sidst har siddet til forelæsninger. Vi befinder os nemlig i en tid, hvor der er mere end rigeligt at kæmpe for på universiteterne!
Dette skyldes først og fremmest at universiteterne, ligesom resten af velfærdssamfundet, er underlagt en stigende nyliberalisme.
På min uddannelsesinstitution, RUC, er denne nyliberalisme bl.a. kommet til udtryk i form af regeringens universitetsreform, som eksempelvis har bevirket at eksterne medlemmer fra det private erhvervsliv er kommet ind i universitetsbestyrelsen. Nogen kunne sikkert finde på at spørge: ”Jamen er det så slemt?”, og ja, det er det faktisk! At få eksterne medlemmer fra det private erhvervsliv ind i universitetets ledelse indikerer et værdiskifte på uddannelsesområdet.
Uddannelse går fra primært at være dagsordenssat af studerende og forskere til at være bestemt af de forskningsområder som erhvervslivet finder interessant. I realiteten betyder dette at uddannelsen bliver set som en vare, ikke som et gode, og så behøver man ikke mange hjerneceller for at regne resten af det eventyr ud, der er ligeså forudsigeligt som tv serien Dollars.

Modstand mod nuliberalt korstog
Et andet og meget aktuelt eksempel på regeringens ideologiske hensigter er forslaget om afskaffelse af gruppeeksamen. Et forslag som ikke engang Venstres egne soldater enigt kan støtte op om. Forslaget fik dog for alvor pustet ild til uddannelseskampen på RUC.
I efteråret blev Huse på RUC som bekendt besat og initiativet ”Bevargruppeeksamen.dk” blev dannet, med mange underinitiativer. Uddannelseskonferencen på Handelshøjskolen d.25 feb. var et af de underinitiativer der udsprang heraf. Konferencen fik hurtigt ambitioner om at inddrage andre uddannelsesinstitutioner, og endte således med at have repræsentanter fra mange uddannelsesretninger, herunder bl.a. Handelshøjskolen, DGS, KU, PLS m.fl. Denne uddannelseskonference var netop et af mange udtryk for en ny holdning til uddannelsespolitik.
Man ønsker som studerende at gøre en aktiv indsats sammen med andre, og man begynder at italesætte uddannelsespolitik fra en ny vinkel. I stedet for at snakke dialog på regeringens principper, prøver man i stedet for at tale ud fra sin helt egen agenda. – Hvad er det for en uddannelse vi som studerende vil have? – Hvad er det for nogle værdier den skal bygge på? – Og Hvem skal bestemme hvordan vores uddannelse skal se ud? – Os selv eller erhvervslivet?

Studerende gør en forskel
Vi er som studerende begyndt at erkende nødvendigheden af aktivt at stå sammen og handle, og det er netop dette positive perspektiv vi skal holde fast i, når man hverken behøver at være clairvoyant eller sortseer for at se Velfærdskommissionens forslag om ændringer i SU-reglerne og øget brugerbetaling på kandidatuddannelserne ligger lige til højrebenet for at skrive endnu et dårligt kapitel i den nyliberalistiske serie, hvis ikke vi som studerende netop bruger den sidste tids positive erfaringer til sammen at sætte bremserne i og føre en aktiv kamp for at ændre den nyliberalistiske agenda som Fogh og ko. allerede har sat på skinner.

Flere artikler fra nr. 253

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 1824 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside