Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 253 – 16. marts 2006

Interview med Helle Bjerregaard, formand for PLS

Elev- og studenterbevægelsen står fasttømret i fælles kamp

Vi må se angrebene på uddannelsessystemet i en helhed, fortæller Helle Bjerregaard fra Pædagogernes landssammenslutning (PLS)

SAA: Hvem var repræsenteret til elev- og studenterkonferencen d. 25. februar på Copenhagen Business School?

- Vi vel 100 deltagere hen over dagen. Og min fornemmelse er at der var elever og studerende fra alle organisationer. Lige fra folkeskolen, gymnasier til de videregående uddannelser.

SAA: Hvad fik PLS og elev- og studenterbevægelsen ud af at være med?

- Vi fik slået fast med meget store søm, at vi vil noget sammen, som elev- og studenterbevægelse. Der er ingen forskel om man er folkeskoleelev eller man er pædagogstuderende eller læser på RUC, men at vi alle sammen har de samme problemer i hverdagen. Og at vi er enige om, at der må blive gjort noget nu. Fordi ellers kan vi ikke tage ordentligt vare på fremtiden, som uddannelsessystemet i Danmark ser ud i dag.

SAA: Kom der noget konkret aktivistisk ud af det?

- Ikke umiddelbart. Men som i al politik, så tager ting sin tid. Men der er taget initiativer til fælles arrangementer rundt omkring. Så det kommer lidt efter lidt, og det bliver mere og større, det er helt sikkert.

SAA: Hvis du skulle opfordre elever og studenter til at udfordre Haarder og Fogh, hvad skulle det være?

- Det handler om, at vi skal se det hele i en helhed. Vi kan ikke nøjes med at se på vores eget fag, vi bliver nødt til at se faget i en helhed. Fordi når gruppeeksamen bliver skæret væk i folkeskolen, så påvirker det også dem, som skal læse til pædagog. Pædagogstuderende vil ikke få en tradition for at arbejde i grupper. Og hvordan ville pædagoger i fremtiden så kunne arbejde i de kollegiale grupper, som de jo gør? Og det er derfor, vi skal se det i et helhedsbillede. Det ene felt påvirker de andre felter. For at bruge et fint ord, så skal vi fjerne de monofaglige briller.

SAA: Hvorfor er den erkendelse kommet nu?

- Den har PLS haft hele tiden, men hvorfor den bredt er blevet det, er fordi der er kommet massive nedskæringer. Ikke kun på pædagogområdet, men i hele uddannelsessystemet. Og så fordi der nok er flere der er kommet til den erkendelse, fordi man kan mærke det på sin egen krop. Man kan ikke mærke det på andres kroppe.

SAA: Og det er en bred erkendelse i elev- og studenterbevægelsen?

- Ja. Det er min fornemmelse.

SAA: Stine Skogberg (PLS) sagde på Danmarks sociale forum at uddannelsesaktivister skal følge med i de ting, som sker på velfærdsområdet, på integrationsområdet osv., fordi tingene påvirker hinanden? Den erkendelse har de flest elev- og studenterbevægelse altid haft, men det er aldrig blevet sagt højt. Hvordan kan man forklare den udvikling?

- Altså, uddannelse er jo kun et udtryk for velfærd, kan man groft sige. Og at den erkendelse udtrykkes kraftigere, fordi vi kan se at de nedskæringer, der er på uddannelsesområdet hænger meget sammen med det menneskesyn, der præger hele politikken der bliver ført i øjeblikket.
Hvis vi tager mit felt, det at der bliver sparet på de kommunale budgetter for børnehaverne, det hænger jo meget sammen med, at man vil ødelægge den pædagoguddannelse man har i dag. Det handler om den manglende vilje til at investere i velfærd. Og velfærd er uddannelse!

Flere artikler fra nr. 253

Flere numre fra 2006

Siden er vist 1729 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside