Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 253 – 16. marts 2006 – side 9

Musikanmeldelse

En cirkel udvides! Springsteen fortolker Pete Seeger

Jan Hoby

Der findes ikke en eneste person i det 20.århundre der har gjort mere for at bevare, udgive og formilde folk musik ind Pete Seeger (f. 1919, Patterson, NY). Han fødtes ind i en politisk og musikalsk familie, som dannede hans sans for retfærdighed.
En passion for politik, miljøet og menneskeheden som har givet ham er stor og trofast fanskare og en lang række af højreorienterede modstandere. Pete Seeger startede med at spille sidst i 30’erne USA og hans utrættelige kamp mod undertrykkelse og uretfærdighed førte til at han blev blacklisted under McCarthyismens, hyldet under studenteroprøret i 60’erne og budt velkommen på alverdens fagforeningsmøder igennem hele hans liv.
Hans vedvarende engagement i kampen for økologisk bæredygtighed, for lighed for alle, uanset deres race eller religion, har givet ham respekt og livslange venskaber fra politiske helte som Martin Luther King, Woody Guthrie og Cesar Chavez.
I næste måned vil Bruce Sprinsteen udgive et nyt album, We Shall Overcome: The Seeger Sessions, som indeholder 13 traditionelle sange fra Pete Seegers store produktion gennem de sidste 5 årtier. Med denne udgivelse fortsætter Bruce Springsteen med at udvikle sig som en kulturpolitisk kraft. Det er et interessant skridt for ham, som markerer en fortsættelse og udvikling at hans tilknytning til den politiske radikalisme.
I 2004, var Bruce Springsteen frontfigur i den amerikanske anti-Bush og pro-Kerry, Vote for Change tour, – som inkluderede bands som R.E.M, Pearl Jam, The Dixie Chicks, Jackson Browne, Kenny ”Babyface” Edmonds, Bright Eyes og John Fogerty. Hen imod afslutningen af præsidentvalgkampen optrådte Springsteen sammen med John Kerry til politiske massemøder. Bruce Springsteen formåede at skabe begejstring og håb blandt deltagerne, – men viste også den store afstand der var mellem ham selv og ”stjernen” Kerry til disse massemøder.

Radikalisering af Bruce Springsteen
For der er en afgrund mellem at identificere sig med Kerry’s velmenende, men nyliberalistiske politik med et meget svagt ”menneskeligt ansigt” til at hylde Pete Seegers karakterfaste ægthed og politisk radikalisme. Det er en spændende “kovending“, men en aldeles logisk!
Bruce Springsteen’s album er ikke et forsøg på rehabilitering af Pete Seeger. Seeger har for længst lagt årene med hetzen bag sig. Hans vedvarende hengivelse til den traditionelle musik og aktivisme har for længst overlevet hans fjender.
Hvad Springsteen gør, er at vise ære til et stykke amerikansk historie – for Seegers mission har været at bevare et bestemt stykke af den hjemmedykket amerikanske musik. Det nye album vil indeholde ny indspilninger af ”John Henry”, ”Eyes on the Prize”, ”Shenandoah” og ”We shall Overcome”
Det har aldrig været nogen hemmelighed at Bruce Springsteen har været under indflydelse af Bob Dylan. Men modsat Bob Dylan, som droppede sin politiske radikalisme jo mere han solgte, så er Springsteen blevet mere og mere politisk jo mere han er blevet kendt og har solgt.
Efter Born to Run begyndte han er vise politiske tænder. Med deltagelse i NO NUKES koncerterne i 1979 og identificering med den amerikanske arbejderklasses vilkår. På “Born in the USA“ er det solidariteten med Vietnam-veteranerne som blev røvrendt to gange: først i Vietnam-krigen og siden i deindustrialiseringens massive arbejdsløshedskøer. I 1995 kom The Ghost of Tom Joad som viser Springsteens forbundenhed med Woody Guthrie.
Med dette kommende album er der ikke tale om at Springsteen slutter en cirkel, men at han udvider den! Det er et ægte og seriøst forsvar for den politiske radikalisme, som har været ledetråde i det amerikanske folk og countrymusik de sidste 100 år og lidt længere. Fans af både Bruce Springsteen og Pete Seeger kan se frem til stor kunst.

Flere artikler fra nr. 253

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2280 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside