Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 253 – 16. marts 2006 – side 9

Sportsindustrien

Et OL i København er kun til gavn for eliten, erhvervslivet og nationalisterne

Jakob L. Krogh

Ideen om at få OL til København er borgerlig idrætspolitik. Da Brian Mikkelsen 29. sep. 2004 lancerede planen var begrundelsen at store idrætsbegivenheder er ”helt centralt i den globale oplevelses- og kulturøkonomi“ og at han i Athen oplevede “hvordan grækernes kompetencer og nationale stolthed blomstrede”.

Hvis København beslutter, at byde på OL, vil det blive afgørende for lokalplaner, bl.a. med en privatfinansierede OL-by, der hvor idrætsudøverne skal bo, og som efter OL skal omdannes til luksus ejerlejligheder på Refshaleøen.

PLS Rambøl, der har udarbejdet rapporten OL til Danmark, konkluderer, at ønsket skal begrundes mentalt. ” frem formed en flot sportsbegivenhed, nye eller opgradede idrætsfaciliteter mv., da disse ikke i sig selv kan være en tilstrækkelig grund til at iværksætte et så stort projekt“. Den mentale begrundelse er ifølge rapporten bl.a. at skabe sammenhold og national stolthed.

OL er dyrt for de fattige
Rambøl spår, at afholdelsen af OL vil give et samfundsøkonomisk overskud og at de offentlige finanser samlet set vil give overskud fra år 2023. Dette skyldes øget turisme og markedsføring for erhvervslivet og at en stor del af anlægsudgifterne ledes tilbage til statskassen i form af skatte og øget forbrug. Før afholdelsen af OL vil det offentlige skulle betale 7,6 mia. til drift og anlæg. I forbindelse med afholdelsen af OL Athen 2004 øgede den græske stat skatten på arbejde og skar ned på velfærd. Begrundelsen for dette var at OL var et stort nationalt mål som alle måtte ofre noget for – national stolthed. Derfor blev virkeligheden, at det kun er turist og byggeindustrien, der tjente penge på OL i Athen. Når velfærden først er blevet forringet pga. udgifter til et OL, vil det være en åben diskussion om de senere øgede indtægter skal bruges på velfærd, derfor er det sandsynligt, at et OL i Danmark vil have samme effekt.

Ved at få flere til at dyrke sport skulle OL øge folkesundheden. Virkeligheden er bare at det ikke er store stadions med titusindvis af tilskuerpladser, der vil øge folkesundheden, men flere aktive idrætsudøver. Allerede i dag står børn og unge i kø for at komme ind i en idrætsforening, fordi der mangler egnede lokaler der, hvor de bor. Københavns kommunes egne opgørelser viser, at der er brug for minimum 1,2 milliarder kroner i den nærmeste årrække til nye og bedre faciliteter. Situationen er den samme andre steder i Danmark, konstater Søren Møller, der er landsformand for DGI.

Flere artikler fra nr. 253

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1842 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside