Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 255 – 26. april 2006 – side 5

Irak

Værre end under Saddam Hussein

Martin B. Johansen

For nylig klagede Daniel Pipes, en af George Bush’ rådgivere og glødende fortaler for invasionen i Irak, over “irakernes utaknemmelighed over den usædvanlige tjeneste, vi har gjort dem: at befri dem fra at være slavebundet under Saddam Husseins tyranni.“ Årsagen til denne “utaknemmelighed“ kan læses ud af de chokerende tal, vi bringer nedenfor, som viser, at efter tre års krig og besættelse er livet for de fleste irakere i dag langt værre, end det var under Saddam Husseins brutale regime.

Mindst 100.000 civile irakere er dræbt, billedet er fra en mindeudstilling, hvor over 2000 par sko repræsentere de døde irakere og amerikanske soldater.

Mindst 100.000 civile irakere er dræbt, billedet er fra en mindeudstilling, hvor over 2000 par sko repræsentere de døde irakere og amerikanske soldater.

 

Der kan ikke rejses nogen mere alvorlig anklage imod dem, der førte os ud i denne illegale krig – ikke mindst statsledere som Bush, Blair og Anders Fogh samt de politikere, der støttede det – end det faktum, at krigen har forværret forholdene i Irak. Det tjener samtidig som den mest klare retfærdiggørelse af antikrigsbevægelsen, som forudsagde de rædsler, der fortsat hærger irakerne. Vi var altid modstandere af Saddam Husseins tyranni og ønskede hans fald lige så stærkt som nogen andre, men det var indlysende, at afsættelsen af en tyran var nederst på listen over det, der motiverede Bush, Blair m.fl. Det har vist sig ved, at de selv samme statsledere støttede og fortsat støtter andre tyranner rundt om i verden – og ikke mindst støttede de selv på et tidspunkt Saddam Hussein.

Antallet af drab er langt højere end under Saddam Hussein. Mindst 100.000 civile irakere er dræbt, de fleste af den amerikanske hær, men et stigende antal dræbes af terroristgrupper og den irakiske regerings dødspatruljer. Tusindvis af irakiske soldater og politibetjente er også blevet dræbt.

Rekordhøj kriminalitet: Over 50.000 irakere er blevet fængslet af det amerikanske militær siden invasionen, men kun mellem 500 og 1.000 er blevet dømt for en forbrydelse. I øjeblikket holder USA-styrkerne mellem 15.000 og 18.000 irakere indespærret, hvilket er flere end under Saddam Hussein.

Udbredt brug af tortur og andre overgreb: Amnesty International og andre menneskerettigheds-organisationer har anklaget USA-styrkerne for omfattende overtrædelser af international humanitær lovgivning, herunder tortur og andre overgreb på fanger. Frygten for arrestation og tortur er steget siden USA’s erobring af Irak.

Stigende antal døde som følge af underernæring og andre sygdomme, der kan forebygges: Antallet af døde på grund af underernæring og sygdomme, der kunne forebygges, er igen stigende. Forsyningen af drikkevand og elektricitet samt kloakeringen er i dag i værre stand end før invasionen.

50 pct. arbejdsløshed og halverede indkomster: Helt op mod halvdelen af arbejdsstyrken er uden arbejde, og leveomkostningerne er eksploderet. Irakernes gennemsnitsindkomst er mere end halveret. FN’s fødevareprogram (WFP) beretter, at irakerne lider under “betydelig landsdækkende mangel på ris, sukker, mælk og modermælkserstatning“, og WFP dokumenterer, at omkring 400.000 irakiske børn lider under “truende protein-underskud“.

Olieproduktionen halveret, genopbygningen sat i stå: Olie-produktionen, landets vigtigste indtægtskilde, er mindre end halvdelen af, hvad den var før invasionen. Og selv om Bush-administrationen lover at tilføre landet milliarder af dollars i bistand for at genopbygge landets civile infrastruktur, så er kun en lille del af projekterne blevet færdiggjort, og de fleste er blevet helt aflyst.

En million irakere har forladt landet: Næsten en million irakere, de fleste tilhørende den vigtige uddannede middelklasse, er rejst fra landet for at undslippe den vold og modgang, som den amerikanske invasion har medført.

Disse oplysninger stammer fra artiklen Iraq Three Years after “Liberation“ af Stephen Zunes. Et link til artiklen findes på: http://www.stopwar.org.uk/Statistics.htm

Flere artikler fra nr. 255

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 2775 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside