Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 255 – 26. april 2006 – side 5

Bevægelsen i Frankrig gør klar til nye kampe

Anindya Bhattacharyya

De aktivister, der var involveret i massebevægelsen mod den omstridte CPE arbejdsmarkedslov, siger, at deres sejr kun er første skridt i en bredere kampagne mod nyliberalisme.

Franske studerende og fagforenings-aktivister tvang med strejker og demonstrationer den franske regering til at opgive arbejdsmarkedsloven CPE

Franske studerende og fagforenings-aktivister tvang med strejker og demonstrationer den franske regering til at opgive arbejdsmarkedsloven CPE

Tirsdag i sidste uge deltog omkring 40.000 universitetsstuderende og gymnasieelever fra hele Frankrig i en aktionsdag mod CNE, en lov, der er meget lig CPE, men henvendt til mindre virksomheder, og andre arbejdsmarkedslove, der undergraver arbejdernes rettigheder.
Næsten alle universitetsblokaderne er nu ophævet, men fagforeningsmedlemmer og studenteraktivister planlægger at kæmpe videre for deres sag efter påskeferien.

Fagforbundet CGT har opfordret til, at dette års 1. maj-parade bliver en demonstration mod CNE. Den nationale studenterorganiseringskomite, som koordinerede anti-CPE-protesterne, og to andre store franske fagforbund, Force Ouvrière og CFDT, støtter ligeledes op om opfordringen til at gå imod CNE.
Frankrigs højreorienterede regering går derfor en hovedpine i møde på grund af to andre aspekter af deres program, der meget vel kunne blive startskuddet til nye kampe til sommer. I juni planlægger regeringen at privatisere dele af Gaz de France. Men de har endnu ikke offentliggjort projektet, som helt sikkert vil sætte gang i nye protester.

En anden kamp under opsejling handler om det modbydelige nye integrations-forslag, fremført af Nicolas Sarkozy, landets stærkt højreorienterede indenrigsminister og nu den ledende højrefløjskandidat til præsidentposten. Den fremførte Ceseda-lov vil forhindre rigtig mange indvandrerfamilier i at få opholdstilladelse i Frankrig. Derudover indeholder den et “brug og smid væk“-indvandringskoncept – der baseres på, at arbejds- og opholdstilladelse skal fornys hvert år.

Fagforeninger, aktivister, der kæmper for flygtninge og indvandreres rettigheder, og gamle antinyliberalister er alle sammen gået ind i kampagnen mod Ceseda-lovgivningen. De vil støtte op omkring en demonstration mod lovforslaget i Paris på lørdag d. 29. april.

Desuden afholder “Nej-komiteerne“, der stod for sidste års succesfulde kampagne mod EU-forfatningen, deres nationale konference d. 13. maj, hvor de vil diskutere vejen frem for venstrefløjen.

Oversat af Sara Andersen fra www.socialistworker.co.uk

Flere artikler fra nr. 255

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Anindya Bhattacharyya

Siden er vist 2641 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside