Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 256 – 17. maj 2006 – side 3

Bevar gruppeeksamen

“Hr. Bertel, De gør vores liv Haar‘der”

16-årige Mark Warren er aktiv i ISU i Odense og var med til at mobilisere til 2. maj, hvor skoleelever over hele landet gik på gaden for at bevare gruppeeksamen. Socialistisk Arbejderavis har talt med ham.

Bevar gruppe-eksamen - demonstration i København, 2. maj.

Bevar gruppe-eksamen – demonstration i København, 2. maj.

Hvorfor gik I på gaden den 2. maj?
“Bertel Haarder fjernede midt i sommerferien gruppeeksamen, uden at elever og lærere blev hørt. Gruppeeksamen er en rigtigt god eksamensform, fordi man samarbejder og diskuterer på et meget højt plan. Samarbejde er vigtigt i den “virkelige verden“, og ved at fjerne gruppeeksamen ødelægger man os, så vi ikke er klar til den “virkelige verden“. Man kan altid vælge, om man vil op alene eller til gruppeeksamen. Den mulighed er nu helt væk – derfor går vi på gaden. Samtidig viser det også at Bertel og Co. altid forsøger at snige tingene igennem, uden om de folk det handler om – i den her sag, eleverne og lærerne.

Hvem stod for demoen?
“Danske SkoleElever (DSE) startede lige efter sommerferien en underskriftsindsamling for bevarelse af gruppeeksamen. En indsamling, der skaffede over 42.000 underskrifter på noget der ligner to uger. Dem gav DSE til Bertel, men det flyttede ikke et komma. Derfor sprang DSE de parlamentariske arbejdsmetoder over og indkaldte til demo i 6 danske byer.

Hvad gjorde du selv op til demoen?
“Personligt argumenterede jeg meget med mine klassekammerater på 9. årgang. Jeg hængte plakater og satte klistermærker over alt, hvor jeg kom. Jeg fik snakket med nogle 8. og 7. klasser. Jeg fik hurtigt samlet en lille gruppe på 5 mand, som ville med, men jeg indså at vi aldrig ville kunne få fat i alle, som måske var enige i budskabet. Derfor fik jeg overtalt vores elevrådsformand til at indkalde elevrådet.
Jeg forelagde, hvorfor man indkaldte til demo, hvorfor gruppeeksamen skulle bevares osv. Jeg bad elevrådet om at opfordre alle elever til at deltage. Elevrådet foretog en hurtig afstemning og resultatet blev, at 1 stemte imod, 8 var passive og 11 var for. Derfor lykkedes det at samle over 30 mennesker, som tog til demo fra Ringe.

Hvordan gik demoen i Odense så?
Den gik rigtig godt. Ritzau skrev, at vi var 3000 elever på Flakhaven. Mit gæt er nu at vi var langt over 3500, hvilket er rigtigt mange mennesker i odenseansk forstand. Der var fyldt med skilte, hvor der stod ting som “Hr. Bertel, de gør vores liv mere Haar´der“ eller “Ud med Venstre – de kan ikke li´mennesker“. Desværre havde man ikke fået skaffet et anlæg, så man havde meget svært ved at høre, hvad der blev sagt i den lille megafon, som de brugte. Det løste sig dog ved, at jeg løb op med min meget større og bedre megafon. Nu kunne de fleste høre. Vi fik virkeligt råbt kampråb. “Dem, der ikke hopper – de elsker Bertel“ eller “Hvad vil vi ha´? GRUPPEEKSAMEN!“, var de mest brugte. Derefter gik vi rundt i Odenses gader. Man kunne høre, at folk var trætte af VCO-regeringen, så jeg holdt en kort tale, mens vi gik, hvori jeg fortalte, at jeg ikke kunne se sammenhængen mellem, at vi ingen penge havde til nye bøger, kort og stole, når vi havde råd til at føre krig. Her efter blev kampråbene “Ingen racister i vores gader“ og “Say hey, say ho – Vi vil a´ med Anders Fogh“.

Vi kom tilbage til Flakhaven. Men desværre var der nogle elever, som mente, at det var sjovt at kaste æg og flasker imod rådhuset. Det betød at demoen blev splittet op en halv time før tiden, hvilket var meget synd. Men alt i alt var det en super fed demo.

Hvad kan elevbevægelsen gøre nu?
2. maj viste, at på under 3 uger så kan man samle over 60.000 elever. Det er superfedt og viser, at eleverne ikke er ligeglade med skolen og deres eksamen. DSE mener også, at 2. maj ikke skal betragtes som afslutningen på protesterne, det er først begyndelsen. Derfor er det vigtigt, at DSE er med den 17. maj. For 42.000 underskrifter, besættelsen af RUC, 60.000 elever på gaden, viser at der findes en modstand mod Bertel, Anders og co. En modstand, som helt sikkert kan blive et oprør a la Frankrig – for hold op, vi har brug for et oprør mod Bertel Haarder.

Flere artikler fra nr. 256

Flere numre fra 2006

Siden er vist 2509 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside