Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 256 – 17. maj 2006 – side 6

Europas Sociale Forum

Et vigtigt møde for bevægelsen

Sara Andersen + Alexander Lassithiotakis

Fra 3.-7. maj samledes omkring 30.000 aktivister fra store dele af Europa i en nedlagt lufthavn i udkanten af Athen, for at diskutere, hvordan vi kan skabe en bedre verden.

Fra 3.-7. maj samledes omkring 30.000 aktivister fra store dele af Europa i en nedlagt lufthavn i udkanten af Athen.

Fra 3.-7. maj samledes omkring 30.000 aktivister fra store dele af Europa i en nedlagt lufthavn i udkanten af Athen.

 

Der var aktivister fra Frankrig, der strålede af selvtillid over den nyligt vundne sejr mod CPE-loven. Der var antikrigsaktivister, græske arbejdere, der rapporterede om strejker og fabriksbesættelser, studerende, feminister, miljøaktivister og socialister og ikke mindst en delegation på omkring 1000 tyrkere.

Forummet bar tydeligt præg af det kritiske tidspunkt, det fandt sted på. På den ene side har bevægelsen vundet fantastiske sejre, hvilket ligeledes afspejledes i mange af diskussionerne, der udtrykte gejst og tro på, at en anden verden er mulig. På den anden står vi over for afgørende udfordringer i den nærmeste fremtid.

I Frankrig er det lykkedes gennem universitetsbesættelser, demonstrationer og generalstrejke at tvinge regeringen til at trække den berygtede CPE-lov tilbage. I Bolivia har det folkelige pres bag den nyvalgte Morales-regering slagtet nyliberalismens allerhelligste ko, ved at nationalisere landets naturresurser.

I USA har hundredtusindvis af indvandrere for første gang haft mod til at stå frem og kræve anerkendelse som almindelige arbejdere, i kæmpemæssige demonstrationer op til og på første maj. Derudover vokser modstanden mod besættelsen af Irak støt, såvel i den amerikanske befolkning som i den Irakiske. Men samtidig puster USA sig op i forhold til Iran, og vi står måske overfor en ny krig i den nærmeste fremtid.

ESF bar således præg af bekymring over et muligt angreb på Iran. Over 1500 mennesker deltog på et møde fredag aften for at lytte til antikrigsaktivister fra Europa, Irak, Iran og USA. I den forbindelse fik den franske aktivist José Bové et bragende bifald, da han kort bidrog til diskussionen med argumentet om, at militær og økonomisk dominans ikke kan ses adskilt, men er en del af det samme system.

Ligeledes var den franske sejr en vigtig diskussion på forummet, hvor der blandt andet foregik en livlig debat mellem studenter fra Frankrig og de andre lande, omkring hvordan vi kan bruge erfaringerne fra Frankrig. Andre store møder omhandlede Bolivia og hvilken vej for bevægelsen.

Fælles for størstedelen af de store møder var desuden, at de var krydret med indlæg fra den virkelige verden. Det var folk, der kom direkte fra besættelser, demonstrationer o.l. Bl.a. en delegation fra Egypten, der kunne fortælle om kampen for demokrati. De ca. 30.000 der deltog i møderne på ESF 2006, var den største politiske samling i Grækenland siden bevægelsen op til juntaens fald i 1973. Som afslutning deltog mellem 100-200.000 mennesker i en demonstration mod krig, racisme og nyliberalisme. Græske antikrigsaktivister sagde bagefter, at demonstrationen kun kan måle sig med de globale antikrigsdemonstrationer 15. februar 2003.

Som et minus ved forummet, bar det tydeligt præg af den græske venstrefløjs sekterisme. Således deltog kommunistpartiet KKE (det toneangivende venstrefløjsparti) ikke, og andre grupper holdt deres eget “antiforum“ i en anden del af byen. Selv blandt den venstrefløj, der deltog i forummet, skinnede landets usunde venstrefløjskultur igennem. Således var der ingen fællesmøder på tværs af partierne, som vi kender det fra de tre foregående europæiske fora. Det betød, at der kunne forekomme flere møder med samme tema på samme tid, frem for at diskutere på tværs af partier.

Dette minus til trods, var dagene pakkede med spændende og inspirerende debatter, og afslutningsvis under det såkaldte “assembly of the social movements“ blev der skabt fælles fokus at arbejde videre med.

Således blev der opfordret til en aktionsuge mod krigen i Irak den 23. til 30. september, en aktionsuge mod jobusikkerhed i oktober og støtte til demonstrationer mod G8 topmødet i St. Petersborg til sommer, og i Tyskland 2007.

Flere artikler fra nr. 256

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Sara Andersen
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2613 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside