Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 256 – 17. maj 2006 – side 9

Økonomi for Antikapitalister

Kenddinvare.dk

Jakob Nerup

Enhedslisten har etableret en ny hjemmeside: kenddinvare.dk. Her kan man se varen og klikke på den, hvorefter den multinationale koncern bag varemærket og dens (manglende) skattebetaling kommer frem.

SAA artikel 25613

At en helt almindelig dag med indkøb til familien i realiteten betyder skattefrie kroner lige ned i foret på nogle multinationale giganter, kan jo godt forarge, når vi ved, hvor nidkært lønmodtagere skattelignes. Men det groteske er omfanget af skatteunddragelsen.

Enhedslisten fik lavet en undersøgelse i 2004 af de multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark. Nu er listen oppe på 350 selskaber. Her kan man se, at alle de kendte, trods års diskussion, lovændringer og pres på skattemyndighederne, fortsat får lov til ikke at betale skat.
Det gælder Nestlé (bl.a. Premier is, Nescafe, Cheerios, Maggi supper og bouillon) Det gælder Unilever (bl.a. Frisko, Knorr, Becel, Maizena, Rexona, Calvin Klein) Det gælder Kraft Foods (bl.a. Gevalia og Karat, Marabou, Daim, Toblerone, dressinger, saucer, salatmayonnaise, Estrella og Taffel chips). Det gælder Procter & Gamble (Always, Alldays og Tampax, Pampers bleer m.v.) Det gælder Gillette (bl.a. barbergrej og Braun-maskiner).

Beregninger har vist, at hvis de multinationale koncerner betalte selskabsskat efter “normen“, så kunne de bidrage med 7-14 milliarder kroner ekstra til den danske statskasse. Og det er jo ganske vigtigt i disse tider, hvor de borgerlige politikere har travlt med at beskære velfærden, fordi der angiveligt ikke er penge nok i fremtiden. Nu kunne man fristes til at tro, at det bare er de udenlandske multinationale selskaber, som ikke betaler skat. Men det gælder også for de danske multinationale koncerner. Det foregår blot på en lidt anden måde.

Når Mærsk, Novo, Danish Crown, Arla, Carlsberg, ISS, Lego afleverer skat til den danske stat, så er den reelle skattebetaling langt mindre, end den burde være. Først så får de rabatter på afskrivninger og investeringer, som almindelige mennesker jo ikke får. Dernæst er der alle mulige særregler for de forskellige brancher om ekstra rabatter. Det betyder også, at de danske multinationale kan flytte over- og underskud mellem datterselskaber og på den måde unddrage sig skattebetaling i Danmark eller andre lande. Det er derfor, at A.P. Møller-koncernen kan slippe med et latterligt lille beløb på 1,7 milliarder i skat (hvis vi ser bort fra den særlige olieskat). Og det er derfor, at Novo, som ellers bryster sig af at være ansvarlige og sociale, flytter dele af virksomhedens afregning til Schweiz, hvor de har forhandlet sig til en skattebetaling ned på halvdelen af den danske på 28 pct.

Systemet bygger på den simple logik, at virksomhederne generelt ikke skal betale ret meget skat. I Danmark bidrager selskabsskatten med sølle 35 milliarder kroner. Beløbet kunne være dobbelt så stort, hvis det ikke var for alle rabatterne. Og så er det kun 28 pct., hvilket er langt mindre, end de 43-50 pct. almindelige mennesker betaler.
www.kendinvare.dk er en konkret og vigtig påmindelse om, at de multinationales grådighed griner af os nede i indkøbsvognen.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 256

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3254 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside