Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 256 – 17. maj 2006 – side 11

Læserbrev

Tillykke til Bolivia

Esben Valløe

Demokratiet er ved at blive genopfundet i USA’s baggård. Evo Morales trodsede i sidste uge USA’s og IMF’s krav og nationaliserede landets olie. Og det i en tid, hvor alting går mod privatiseringer, udliciteringer og salg til multinationale investorer. Den fattige indianerbefolkning blev opmærksom på, at multinationale selskaber har for vane at plante overskuddet alle andre steder end der, hvor pengene er tjent. De forrige demokratisk valgte præsidenter har ladet Bolivias olie, gas, vand og elektricitet forpagte af disse lovløse banditter og altid repræsenteret indianerbefolkningen i smukke ord op til valg, men aldrig i handling.
 
Siden slutningen af 2003 har den lille million indbyggere i slumforstaden El Alto haft den indre hovedstad besat og væltet først en, så en anden præsident. Indianerbefolkningen var ligeledes på gaden op til beslutningen om nationaliseringen. Hvis de holder fast i strategien, er der håb om, at de igen får adgang til landets rigdomme. Høsten af den givtige agerjord og provenuet på den kostbare olie, men frem for alt optimismen og lysten til at bygge op og forme sin egen fremtid på et kontinent, hvor det gennem det sidste årti er blevet en trend at vælte sin korrupte regering.
 
Ukraine og Irak har vist os, at demokratiets pizza ikke leveres til døren af en fremmed magt. Demokrati skabes ved, at et folk tager magten og selv vælger ingredienser. Herhjemme og i alle de lande vi sammenligner os med, står det snævre valg mellem pizza a la 1) bæbrun eller 2) libresseblå. I Bolivia bager de den selv.

Flere artikler fra nr. 256

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Esben Valløe

Siden er vist 2124 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside