Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 3

Københavns Universitet besat

Morten Poulsen

Fredag den 19. maj besatte de studerende Sociologisk Institut på Københavns Universitet i vrede over regeringens velfærdsudspil.

Dagen før havde der været et møde i 3procent-netværket, der er et netværk af aktive studerende på KU imod nedskæringerne på universiteternes budgetter. På mødet foreslog en gruppe sociologi-studerende at besætte Sociologisk Institut om fredagen. Efter en kort diskussion blev det klart, at der var konsensus om at organisere en besættelse. Selve mobiliseringen og organiseringen startede altså først om eftermiddagen. Fredag blev valgt, fordi der ikke var eksaminer den dag.
Tidligt fredag morgen mødte omkring 50 studerende op for at deltage i besættelsen. Den første repræsentant for pressen var allerede mødt op. Lidt over 7 startede dagens første stormøde, hvor der bl.a. blev organiseret bygning af barrikader, blokadevagter og diskuteret praktiske spørgsmål. Ved barrikaderne var der livlig diskussion om alt mellem himmel og jord.
Baggrunden for besættelsen var regeringens velfærdsudspil. Mads Peter Macholm, der studerer historie, fortæller til Socialistisk Arbejderavis:

“Jeg er meget imod det forslag, der ligger i velfærdsudspillet. Regeringen har nogle mål, og de er sådan set fine nok. De siger, at de gerne vil have, at de unge er hurtigere om at uddanne sig. Men det er de midler, de bruger, som jeg synes, er helt forkerte. Og som simpelthen ikke løser de problemer. F.eks. siger regeringen, at man gerne vil have de unge hurtigere gennem uddannelsen, og man vil gerne have flere igennem uddannelsessystemet. Men samtidigt så skærer man på SU’en for dem, der er længe om at komme igennem uddannelsessystemet. Det er dem, som lige skal have lidt hjælp. Men de får ikke hjælp. De får kniven.“
I løbet af dagen blev der holdt to ekstra stormøder, hvor der blev diskuteret praktiske problemer og politik. Der var bred enighed, om at vi i interviews skulle lægge vægt på, at angrebene på SU ville skabe større ulighed, såvel som at lægge fokus på forslaget om taxameterordningerne. På det andet stormøde blev det besluttet at afslutte besættelsen og indkalde til et stormøde den følgende tirsdag. Der var også en udbredt selvsikkerhed og vilje til kamp, f.eks. udtalte Line Vind Lerstrup til Universitetsavisen:
“Det her er et signal om at vi kan, og vi vil besætte, og vi gør det igen til næste semester hvis de fortsætter forhandlingerne.“

Læs mere om 3procent-netværket: http://www.3procent.dk

Se også:
SAA 257: De stjæler din velfærd:: Nu stopper vi dem

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Velfærdskampe 2006

Se flere artikler af forfatter:
Morten Poulsen

Siden er vist 2810 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside